Groningen gaat draadloos met Ruckus Wireless

De binnenstad van Groningen is vanaf 28 juni 2013, uitgerust met gratis draadloos internet. Het bedrijf Draadloos Groningen realiseerde een zogenaamde open infrastructuur waarover verschillende ict-diensten kunnen worden aangeboden. Voor het Wi-Fi-netwerk is apparatuur gebruikt van Ruckus Wireless. Het gratis internet wordt ten minste drie jaar lang aangeboden.

In de binnenstad staat apparatuur opgesteld die werkt volgens de Ruckus Wireless Smart Wi-Fi-techniek. Naast de standaarden 802.11a/b/g/n worden technieken als beamforming, loadbalancing, smartcast, smartsec and bandsteering toegepast om het Wi-Fi-signaal te optimaliseren. De nieuwe backhaul en access-laag heeft een nieuwe glasvezelinfrastructuur om de hoeveelheid data af te kunnen leveren in de Telehouse. Het is daardoor mogelijk om draadloze verbindingen van 200 Mbps te maken naar mobiele apparaten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt met speciale autobeamforming-antennes die op een intelligente manier welbekende storing omzeilen.

Draadloos Groningen

Het bedrijf Draadloos Groningen is een samenwerkingsverband tussen Community Network Groningen, een publiek-privaat glasvezelbedrijf uit Groningen, en het bedrijf Wireless Generations. Dit is een marktpartij die gedurende het project nauw betrokken is geweest bij het ontwerp en uitrollen van het pilot-netwerk. Het bedrijf is een zogenaamde ‘open acces provider’. Draadloos Groningen biedt een open draadloze infrastructuur waarop verschillende aanbieders hun diensten kunnen aanbieden aan klanten en staat open voor samenwerking met service providers.

Het project Draadloos Groningen is in 2007 opgestart onder regie van het Akkoord van Groningen, het strategisch samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Het netwerk moest in 2011 opgeleverd worden, maar liep uiteindelijk vast. Het project is doorgestart door een samenwerkingsverband tussen het Community Network Groningen en Wireless Generations. In deze nieuwe samenstelling zal Draadloos Groningen ervoor zorg dragen dat de oorspronkelijke doelstellingen worden nagestreefd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-28T11:05:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.