Surfnet legt netwerkverbinding Rusland aan

Dit artikel delen:

De intentieverklaring werd getekend door Erwin Bleumink, algemeen directeur Surfnet (rechts) en Edward Crawley, president Skoltech. Minister-president Rutte en de Russische vice-premier Dvorkovich kijken toe.

Netwerkdienstverlener Surfnet en het Skolkovo Institute of Science and Technology (Skoltech) in Rusland hebben een intentieverklaring getekend voor het opzetten van een hoogwaardige netwerkverbinding tussen Rusland en Nederland. Deze netwerkverbinding zal het Russische Skoltech verbinden met het optische netwerkknooppunt NetherLight in Amsterdam. Het is bedoeld voor data-intensieve samenwerkingsprojecten tussen Nederlandse en Russische wetenschappers en ontsluiting naar de rest van de wereld.

De toenemende data-intensiteit en internationalisering in de wetenschap vraagt om een goede internationale netwerkconnectiviteit met hoge bandbreedtes voor onderzoek en onderwijs, stelt Surfnet. 'De nieuwe netwerkverbinding geeft een impuls aan de wetenschappelijke samenwerking van Nederlandse wetenschappers met Rusland. Tegelijkertijd geeft het een impuls aan de positie van Nederland als digitale poort naar Europa', aldus Erwin Bleumink, algemeen directeur van Surfnet, onderdeel van de ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs Surf.

Begin mei maakte Surfnet al bekend met vijf andere onderwijs- en onderzoeksnetwerken de eerste intercontinentale verbindingen met een snelheid van 100 gigabits-per-seconde (Gbps) voor onderzoek en onderwijs te gaan ontwikkelen.

Samenwerken

Er lopen al wetenschappelijke samenwerkingsprojecten tussen Nederland en Rusland. Het ‘Skoltech Center for Stem Cell Research’ is een voorbeeld van een data-intensieve samenwerking. Door de snelle hoogwaardige netwerkverbinding zijn onderzoekers van Skoltech, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Vavilov Institute of General Genetics in Moskou en andere instellingen in de wereld in staat om nieuwe genomics-technologieën toe te passen voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde geneesmiddelen.

Een ander voorbeeld is de samenwerking in wetenschappelijk ict-onderzoek en de ontwikkeling en valorisatie van innovatieve technologieën tussen Skoltech en de Universiteit van Amsterdam.

Rusland

De intentieverklaring werd ondertekend tijdens het St. Petersburg International Economic Forum, onder toeziend oog van minister-president Rutte en de Russische vice-premier Dvorkovich. Op dit zakenforum was Nederland dit jaar eregast in verband met het Nederland-Rusland-jaar 2013. Er werd bijvoorbeeld ook bekendgemaakt dat RusSoft (Russian Software Developers Association), de brancheorganisatie voor Russische en Wit-Russische it- en software-ontwikkelaars, een kantoor in Den Haag wil openen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-02T15:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.