Atos en Fujitsu bouwen Spaanse supercomputer

Dit artikel delen:
Spanje

Atos en Fujitsu zijn verantwoordelijk voor de levering, installatie en het beheer van de geavanceerde supercomputer Teide-HPC (high performance computing). Het Spaanse Instituut voor Technologie en Hernieuwbare Energie (ITER) heeft deze opdracht uitgezet. De Teide-HPC wordt de op een na krachtigste supercomputer van Spanje en bestaat uit 2.200 processors en een maximale Rmax-performance van ruim 350 teraflops. De ict-krachtcentrale is ook bedoeld voor gebruik buiten Spanje; Atos biedt daarvoor clouddiensten aan.

ITER is een technologie-instituut dat rapporteert aan de Eilandenraad van Tenerife. De nog te ontwikkelen hoogwaardige hpc-computerinfrastructuur moet een katalysator vormen voor nieuwe it-ontwikkelingen op de Canarische Eilanden en de rest van Spanje. De supercomputer komt beschikbaar voor zakelijke, educatieve en wetenschappelijke projecten, binnen en buiten Spanje.

De Teide-HPC wordt geïnstalleerd in het D-ALiX Datacenter, een neutraal point of access voor West-Afrika en de Canarische Eilanden, gesitueerd in Granadilla de Abona op Tenerife. Het geselecteerde, modulair opgebouwde systeem is gebaseerd op de Fujitsu Primergy CX250 S1, met Intel Xeon E5-2670 8c 2.6 Ghz-processors. De nieuwe installatie wordt voor het energieverbruik voorzien van zonnepanelen en windturbines, geïnstalleerd en beheerd door ITER.

De Spaanse supercomputer wordt gelinkt aan de European Scientific Community, in het kader van het Helix Nebula-programma. Dit project is gericht op grote wetenschappelijke instituten, onderwijsinstellingen en bedrijven in Europa die via clouddiensten computercapaciteit kunnen huren bij de Teide-HPC. Daardoor hoeven ze zelf geen dure ict-infrastructuur in huis te houden. Atos fungeert hierbij als clouddienstverlener.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-04T23:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.