'Chromebook verslaat soms PC, Mac en tablet'

Dit artikel delen:

Google Chromebook van leverancier Samsung

Bedrijven doen er verstandig aan nog eens goed naar Googles Chromebook te kijken voor zakelijk gebruik. Dat stelt marktonderzoeksbureau Forrester in een rapport, waaruit blijkt dat de machines onder omstandigheden een betere keuze zijn dan laptops, Macbooks of tablets. Het onderzoek werd gedaan onder twaalfhonderd inkopers van infrastructuur in het bedrijfsleven.

De Google Chromebook is een soort van mini-laptop die op het Chrome-besturingssysteem draait. De machines worden niet door Google zelf gemaakt, maar door bekende laptopfabrikanten als Samsung Acer, HP  en Lenovo.

Uit onderzoek naar Chromebooks blijkt dat 28 procent van de ondervraagde ondernemingen interesse hebben in de machines. Gevraagd naar de interesse voor tablets, schiet dat percentage plots omhoog naar 82. Ondanks de relatieve lage interesse, ziet onderzoeker J.P. Gownder van Forrester een aantal duidelijke omstandigheden waaronder een Chromebook beter presteert dan een laptop, Macbook of tablet.

Het gaat hierbij om bedrijven die bereid zijn medewerkers met verschillende apparaten uit te rusten, afhankelijk van hun taken en een mix van apparaten binnen de bedrijfsmuren voor lief nemen. Het voordeel is groter als het bedrijf heeft gekozen voor Gmail en/of Google Apps. De Chromebooks komen bovendien uitstekend tot hun recht bij gebruik door bezoekers/klanten, in kioskachtige situaties.

Een belangrijk voordeel dat Gownder signaleert is de geringe tijd die ict-afdelingen hoeven te steken om ‘het licht aan te houden’ bij deze machines. Hij citeert een cio in het onderzoek die zegt: ‘Ik wil van mijn traditionele laptops af. Chromebooks bieden een hoge uptime, lage onderhoudskosten en zijn eenvoudig uit te rollen waar wordt gewerkt met webapplicaties en -content.’

Minpuntjes

Toch ziet Gownder ook een paar minpuntjes, waar zakelijke gebruikers rekening mee moeten houden. Door Googles regelmatige ruzies met de Chinese overheid is de werking van Google Apps daar niet gegarandeerd. Dus is een Chromebook geen handige keuze voor medewerkers die veel in China zijn. En, hoewel de Chromebook uiterst draagbaar is, kan volgens Gownder in veel gevallen waar draagbaarheid een belangrijk punt is beter worden gekozen voor een tablet.

Toekomstmuziek

Lees ook de review van Computable-expert Henri Koppen: ‘Chromebook is eigenlijk nog toekomstmuziek’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De aanhef/stelling is het antwoord. 'Chromebook verslaat soms pc, Mac en tablet'

Bedrijven doen er verstandig aan nog eens goed naar Googles Chromebook te kijken voor zakelijk gebruik. Dat stelt marktonderzoeksbureau Forrester in een rapport, waaruit blijkt dat de machines onder omstandigheden een betere keuze zijn dan laptops, Macbooks of tablets.

Laatste alinea is wel leuk, mooi minpuntje:-)

citaat: "Het voordeel is groter als het bedrijf heeft gekozen voor Gmail en/of Google Apps"

Maar wat als je het voordeel gaat afwegen tegen de informatiebeveiliging van de organisatie en privacy wetgeving? Jammer dat dit onderdeel onderbelicht blijft in het artikel. Voor bijvoorbeeld zorginstelling wegen de genoemde 'voordelen' van Chromebooks niet op tegen de issues omtrent privacy wetgeving. Volgens mij zitten er ook maar weinig mensen (patienten) op te wachten dat hun dossier bij Google wordt gestald.

Ik denk dat de huidige manier van IT onbetaalbaar gaat worden, en dat een chromebook/box in combinatie met Google Apps een goede keuze is om weer voor een normaal bedrag in je IT behoefte te voorzien als bedrijf.

Voorbeeld,
Als ik een nieuwe Chromebook uitpak kan ik binnen 5 min werken met alles apps en data welke ik op mijn andere chromebook, laptop, pc of mac heb.
Als ik een nieuwe Windows Laptop uitpak dan ben ik eerst 1 dag bezig met het installeren van alle update? en software om te kunnen werken en dan moet ik ook nog alle data terug zetten.

Privacy,
Google Verkoopt geen Data of Leest Data van gebruikers in Google Apps (betaalde versie), dit staat ook duidelijk in de voorwaarden.

Jammer dat in dit artikel verwezen wordt naar een aantal omstandigheden waaronder Chrome beter is dan andere devices maar verder niet gezegd wordt welke. Hierdoor had ik ook kunnen weten of deze omstandigheden ook voor mij gelden of niet.

Ik heb al eerder in de reactie op dat artikel deze punten benoemd. Hier weer een herhaling (van 3 punten):

1- Bereken de TCO van Chromebook in de hele rij en niet alleen de aanschafkosten. Een goedkope Chrome is alleen maar een device met een browser, daar kun je niks op installeren, zonder internet heb je er niks aan. In je TCO berekening moet je ook kijken naar de licentiekosten die je verder aan MS moet betalen als je deze device (Chrome) aan je MS back-end omgeving (bijvoorbeeld terminal server omgeving) wil laten communiceren.

2- Vandaag de dag kun je met druk op een knopje het installeren van een device (laptop/desktop/smartphone/tablet) van A tot Z regelen.

====
Hij citeert een cio in het onderzoek die zegt: ‘Ik wil van mijn traditionele laptops af. Chromebooks bieden een hoge uptime, lage onderhoudskosten en zijn eenvoudig uit te rollen waar wordt gewerkt met webapplicaties en -content
===
Deze cio zou beter zijn/haar ict zaken moeten gaan regelen dan zou hij/zij ook geen last hebben van dit soort problemen dat niet meer van deze tijd zijn

3- Vraag aan deze cio (hierboven) of hij/zij de kosten van web-based maken van haar/zijn applicatielandschap ook mee heeft genomen in zijn/haar TCO!

Ik ben niet tegen Chrome maar het roepen dat dit voordeliger is dan een ander soort device zonder onderbouwing en berekening lijkt me niet terecht.

Chrome is misschien leuk en geschikt voor een zzp`er die van Google applicaties gebruik maakt of kleine scholen met weinig applicaties (die ook al web-based moeten zijn)
Of dit geschikt is voor een MKB met 150-plus applicaties, wil ik graag onderbouwd zien.

@Reza. 150+ applicaties...... kom je dan nog wel aan werken toe?

Volgens mij gaat de chromebook prima werken als je al je applicaties maar kun "webificeren" , Citrix / quest achtige oplossingen waarbij je applicaties kunt virtualiseren zou de oplossing kunnen zijn om het hele applicatie landschap op de Chroom te krijgen. uitgezonder die enkele applicatie die je niet op virtualisatie technology wilt draaien.

@Antoine:
Weet je hoeveel applicaties bij een gemeente gebruikt worden? Begin maar bij 150.

@Jeroen
Dat is juist een van mijn punten. Ga in een TCO berekening na hoeveel een Chrome vs MS laptop in de hele keten kost. Een van verschillen: de licentie die je aan MS moet betalen om via quest/Citrix etc op de terminal server omgeving in te loggen is in het geval van Chrome hoger dan een laptop met MS OS.
Bovendien moet je ook rekening houden met de kosten van bouwen, ontwikkelen en beheer van een laag waarmee je je appicaties voor die Chrome devices webbased kan maken. Het zelfde geldt ook voor je applicaties die webbased zijn geworden.

Nogmaals jammer dat in het artikel niet aangegeven is onder welke omstandigheden Chrome voordeliger is. Er zijn genoeg punten en plekken in je architectuur die je voor deze "goedkope" device geschikt moet maken. Afhankelijk van je situatie, of je zzp`er bent of een klein school met apps van Google of een MKB met 150+ applicaties en maatwerk moet je in de hele keten kijken of het inzetten van deze device echt voordelen heeft.

P.S Citrix heeft ook SDK`s die wat doen met webbased maken van applicaties waar je niet echt veel aan hebt.

ik heb nu de oefening diverse malen gedaan en gebruikers omgezet naar chromebooks of chromebox in combinatie met Google Apps en TS voor bv Exact of andere Pakket wat niet te vervangen is door cloud oplossing, en de resultaten zijn er zeker wel, elk bedrijf heeft tot 60% van zijn servers kunnen ruimen en heeft niet hoeven investeren in nieuwe office licenties en virusscanners of ander software/hardware om de beveiliging van het netwerk op peil te houden. De zijn in 90% van de gevallen bedrijven met SBS servers of oudere 2003 XP omgevingen die een upgrade nodig hebben. Een klant van me wist tot op de cent noukeurig wat zijn IT permaand kost en is na zijn upgrade naar een Chromebook Carosel voor de buiten dienst medewerkers en een Chromebox voor de thuis werkers per maand ruim 1500E minder kwijt aan beheer en licentie kosten dit is een bedrijf van ruim 50 medewerkers.

Ik ben ook van meening dat elke bedrijf of omgeving die 150 aplicaties heeft direct zijn CIO moet ontslaan want dat slaat nergens op en kost klappen vol met geld, want iedereen weet dat je dit nooit kunt ondersteunen zonder een enorme kosten post en dure consultants die de zakken aan het vullen zijn en na 5 jaar toch maar tot de ontdekking komt dat het niet werkt.

Antoine,

Dan ben ik bang dat er heel veel CIO's op zoek moeten naar een nieuwe baan. Want bijna iedere grote (overheids)organisatie/gemeente zit hier al gauw aan.

Reza, je geeft aan niet of minder op cloud artikelen te reageren, toch leg je weer een dikke stempel op dit nieuwsbericht. Je verwijt mij van tunnelvisie, maar naast dat je de naam Chrome gebruikt, welke een browser is en iets anders is dan Chrome OS of een Chromebook, leidt je zelf aan tunnelvisie door Chrome OS allemaal eigenschappen toe te dichten en tegen te zijn zonder dat je je in de materie verdiept hebt en zelf kom je elke keer terug met Citrix voorbeelden.

Mijn vrouw vraagt wel eens of ik de toiletbril naar beneden wil doen als ik naar het toilet ben geweest, mijn tegenreactie is om te vragen als zij is geweest of ze dan de bril omhoog kan zetten. Waarom schrijf ik dit? Omdat je heel vaak in je reactie vraagt om een TCO te maken om te bewijzen dat cloud goedkoper is, terwijl je zelf verzuimt ooit maar iets getalsmatig te onderbouwen om het tegendeel te bewijzen.

Een TCO is praktisch altijd maatwerk omdat iedere organisatie anders in elkaar steekt zomaar een TCO maken omdat jij het vraagt lijkt me in dat geval vrij onzinnig. Een CO (Cost of Ownership versus een Total Cost of Ownership) van een Chromebook is erg eenvoudig, namelijk de aanschafprijs.

Jij zegt dat een Windows device installeen een klik is. Dat is weer een halve waarheid images moet je maken, preppen, onderhouden en als je andere laptops gebruikt of van systeem wisselt heb je met onderhoud te maken, daarnaast moet je deze images beheren voor patches en dergelijke, dus schets je het weer makkelijk voor dan het is en alleen maar om je punt te “bewijzen”.

Ook heb je het over licentiekosten die hoger zijn als je Chrome OS zou gebruiken om Citrix schermen over te nemen. Ik heb hier wel wat over gehoord, maar ben niet heel erg thuis in deze licenties. Normale situatie is dat je met een Windows computer (wellicht een thin client) zowel voor dit device als voor de virtuele PC die je over neemt een licentie nodig hebt. Dat twee Windows licenties goedkoper is dan 1 Windows licentie onder Citrix klink in ieder geval onlogisch, heb je daar een bron van? Daarnaast is een Citrix licentie slechts 1 mogelijkheid. Een bedrijf kan ook met Terminal Server werken zonder Citrix, waardoor de berekening weer anders wordt, maar de mogelijkheid die je volledig over het hoofd ziet, gezien je opmerking dat een gemeente 150 applicaties heeft, is dat niet iedere gebruiker die 150 applicaties nodig heeft. Kenniswerkers en bepaalde andere mensen hebben wellicht genoeg aan de sharepoint achtige zaken en de generieke SaaS stack (Email, Agenda, Documenten) en kunnen dus prima met een Chromebook werken, voor een ander deel kun je gewoon de methodiek hanteren van de huidige manier van werken. En niet iedere organisatie is een gemeente en heeft 150 applicaties (= tunnelvisie), dus zoals het nieuwsbericht stelt kan Chrome OS dus een oplossing zijn, ik schat mensen hoog genoeg in dat ze slim genoeg zijn deze case te maken.

Ik vind het erg kortzichtig van je dat je overduidelijk tegen Chrome OS bent, maar de kennis ontbreekt om dit goed te onderbouwen (voor jouw informatie ik type dit offline op een Chromebook). Dan vraag je om onderbouwing van de uitspraken in dit nieuwsbericht... hallo, dit is een NIEUWS bericht. Sinds wanneer moeten nieuwsberichten onderbouwd worden?

Journalistiek is iets anders dan Opinie.

Ik zie jouw capaciteiten als iemand die gedegen bepaalde projecten op kan zetten en tot een succesvol einde kan brengen. Je hebt overduidelijk veel ervaring als het gaat om uitvoeren van projecten en met name in Citrix omgeving in complexe omgevingen. Op het gebied van cloud en cloud computing heb je nog wel een behoorlijke slag te maken en reageer je vanuit de verdediging van het oude en val je het nieuwe aan. Een opdrachtgever hoeft van jou in ieder geval geen innovatie te verwachten, dat is prima, maar hou je dan ook aan je eigen uitspraken dat je berichten die over cloud gaan zult negeren of dat je er niet op zal reageren.

@Antoine, gemeentes zouden meer prikkels moeten krijgen te standaardiseren, rationaliseren, harmoniseren en consolideren. Het model is momenteel zo dat iedereen die zijn nek uitsteekt binnen een gemeente het politiek niet overleefd. Het is dus heel moeilijk om van dit belachelijke gemeente model (iedere gemeente vind nog steeds wielen uit) af te geraken. Niettemin ben ik gecharmeerd van je reactie en heb ik gelijke ervaringen.

Henri,

Top reactie.Technisch ben ik op dit vlak niet onderlegd om te kunnen oordelen waar de waarheid nu zich bevindt.

Echter klinkt je verhaal wel zeer logisch en is het goed onderbouwd.

Ik deel wel de mening van Reza dat er bij gemeentes veel wildgroei aan applicaties is. Dit zie je sowieso bij veel overheidorganisaties en de grote multinationals ook weer terug.

Ik kijk uit naar de reactie van Reza en de anderen. Dan kan ik hier hopelijk eindelijk eens een helder beeld over vormen.

Henri,

Ik dacht al '... het voordeel is groter als gmail/google apps gebruikt wordt ...' dan zal ons 'roze wolk' expert wel weer met een reactie komen.

Maar dat gezegd hebbende vraag ik me wel af of dezelfde voordelen ook gelden voor een Microsoft oplossing. Ik heb namelijk de indruk dat deze 'koppelverkoop' niet altijd voordeliger is.

Henri,
Ik heb al eerder als aanvulling op een cloudartikel aangegeven dat ik niet op cloudartikelen reageer die door cloud-blinden geschreven zijn. Mensen die betoverd zijn door de cloudheks en niks meer dan dat zien.
Ik heb al keer op keer aangegeven dat ik niet tegen cloud ben, ik vind cloud nu nog niet volwassen. Ik heb het niet alleen over de technische zaken maar ook veel andere zaken erom heen.

Ik ben veel van afkortingen, in mijn reacties noem ik PL ipv projectleider of PM als Projectmanager, TS als terminal server, WM als workspace management etc. Dit artikel heeft het over Chromebook, ik heb dit in mijn reactie korter gemaakt door dit alleen Chrome te nomen.
Sorry ik wist niet dat je dit zo erg zou vinden en hier consequenties aan gaat binden.

Je opmerking over Windows device installeren is zeer achterhaald. Het kan zoals ik het in mij reactie aangegeven heb. 1x image voor elk soort laptop of pc of server. Kom je niet uit laat me maar weten dan stuur ik je informatie over een aantal (voordelige) producten die deze voor je mogelijk maken.

Hetzelfde geldt ook over je opmerking omtrent MS licenties. Ik had het niet over Citrix licentie maar wel over MS licentie. MS TS/RDS is de basis van een Citrix omgeving. Citrix is maar een laag die hierop komt liggen. Ga aub je verdiepen in MS licentie en de kosten van connecteren van een Non-MS device aan MS infrastructuur (TS, Exchange, etc) vs MS device. Afhankelijk van bestaande licentie-structuur en contracten van je klant, hoe ze een non-ms device willen gebruiken en nog veel andere aspecten kom je veel zaken tegen.

Wat betreft mijn kennis van sommige zaken, misschien heb je gelijk, ik kan toch niet alles weten. Maar ik raad je aan om mensen niet snel te onderschatten dan kom je zeker voor verrassingen te staan, vooral als je een face-to-face gesprek met ze voert.

Als in een nieuwsbericht iets beweerd/vermeld wordt zonder bronvermelding dan hecht ik geen waarde aan het bericht. Als in dit geval gezegd wordt dat een product voordelen heeft onder bepaalde omstandigheden dan zou er ook bij vermeld moeten worden welke omstandighden er waren. Zonder deze informatie heeft deze berichtgeving geen waarde "voor me" want ik weet niet of de informatie hieruit voor mij gelden of niet. Misschien verwacht je iets anders van een nieuwsbericht maar dat laat ik aan jou over.

Ik vind dat je in je reactie op een aantal punten flink uit de bocht hebt gevolgen, ik raad je aan om je reactie na het lezen van mijn post nog een keer door te nemen.

En nog een ding............. vergeet de toiletbril niet naar beneden te doen, dat doen ten minste nette mannen.


@Ewout:
=====
Ik heb namelijk de indruk dat deze 'koppelverkoop' niet altijd voordeliger is
=====

Zeer mee eens. Dit is juist de kern van mijn reactie. Daarom vraag ik keer op keer "onder welke omstandigheden" en wat versta je onder " Chrome verslaat SOMS pc", wat is `soms`?

Antoine,
Ik heb sterk het vermoeden dat je klanten juist in de categorieën vallen waar Chrome een oplossing voor ze kan zijn. Ik heb geen ervaring met dit soort kleine omgevingen maar ik weet ook dat leveranciers als MS, HP, Citrix, etc ook mooie en voordelige producten voor deze kleine bedrijven hebben.
Als je klantencategorie wat anders en groter wordt (MKB+) dan zal je zien dat je opmerking omtrent het naar huis sturen van veel cio`s vanwege het aantal van zijn applicaties niet terecht is, kijk naar de reactie van Ruud dan weet je het al.

ik heb meer dan 15 jaar in het MKB en de meeste zitten tussen ronde 50 users tot een paar met 500plus en ms, en heb nu ook al diverse malen de TCO of CO hoe je het ook noemt gedaan maar telkens verliest MS het dik van Google. Klein voorbeeld is wat je noemt een image maken voor elke type laptop of pc en waarschijnlijk gebruik je MS SC om alles te beheren, te updaten en veilig te houden. en dan nog Backups maken de juiste user profielen en de juiste software naar de juiste gebruikers (dat moet wel een hele klus zijn met dit aantal aplicaties).

Met een Chromebook ben als sysadmin in 10 min klaar door de gebruiker aan de juiste groep toe te voegen, de stuurt een nieuwe chromebook op naar de gebruiker, die maakt de doos open klapt de laptop open en logt in met de door hem bekende usernaam en ww hij krijgt direct de juiste instellingen Apps en VPN verbinding binnen 1 min op zijn device en kan werken, probeer dat maar eens met een windows laptop.. Het installeren of Recoveren van een chromebook duurt 3 min en kan de gebruiker zelf doen zonder hulp van een Systeem beheerder. Je hoeft geen specifice images te maken je hoeft geen update's te testen en goed te keuren.

Een chrome device geeft je aan een gebruiker en die zie of hoor je nooit meer tenzij het niet meer opstart en de hardware defect is.

Een chromebook hoef je niet te gebruiken met Google Apps Office 365 werkt net zo goed, alleen zal ik niet ontkennen dat het met Google Apps en de Admin Consol van Google beter werkt. zoals Office365 beter werkt met Office 2013 en dit weer met Windows 8 en die weer beter met AD en dat weer goed beheerd kan worden met SC2012 (koppel verkoop) Het voordeel van Google is dat de Admin Consol een onderdeel van Google Apps en GRATIS en dat je bij MS voor elke ander dingetje weer langs de kassa kunt.

De Cloud, je kunt er tegen zijn of voor en je bedenkingen hebben, maar het is niet te stoppen!, en veel bedrijven vooral de CFO kijken er graag na, omdat zij de kosten besparing wel zien zitten in het beperken van de FTE's die nodig zijn om de huidige IT omgeving in de lucht te houden en te patchen en te beveiligen. Persoonlijk denk ik dat Google al een paar jaar goed op weg is en MS er nu snel achteraan aan het rennen is om de schade te beperken. Het is niet voor niets dat ook de grote bedrijven als Ahold, Pon, Randstad enz enz over gaan naar Google Apps want zoals MS vorige week toegaf aan de partners, als je moet concureren op de prijs tussen 365 en apps dan You are toasted.

En de ChromeBook waar dit artikel overgaat is dan een Goed Veilig Product om voor een Lage CO gebruik te maken van de Cloud.

Reza,

Hoe denk je dat ik het vind om voor “cloud-blinden” uitgemaakt te worden en behekst te zijn? Kleinerende opmerkingen zoals je die plaatst alsof jij het snapt en ik dom en blind ben. Ook probeer je google apps weer te plaatsen voor de ZZP-er en klein MKB. Dit is bewezen onjuist zoals je dit ook in de reactie van Antoine kunt lezen. Zijn reactie is spot-on en kan er geen punt of komma aan toevoegen. Vraag je dan nog eens af wie er blind is.

Daarnaast ontwijk je mijn vragen en opmerkingen en kom je met een zwak tegenbod “dan stuur ik je informatie over een aantal (voordelige) producten die deze voor je mogelijk maken.”, het zou een stuk sterker zijn als je wat concreter was.

Je schrijft ook dat je berichten die niet een bronvermelding hebben je niet serieus kan nemen. Dan heb je niet goed gelezen, de bron wordt wel degelijk vermeld. Ook staan er voorbeelden in het stuk wanneer een chromebook dit voordeel kan hebben (organisaties die een mix van apparaten voor lief nemen of voor kiosk-achtige omgevingen). En waarom reageer je dan op dat soort stukken als ze voor jou geen waarde hebben? Dat hebben ze blijkbaar wel anders reageer je niet.

Ik vlieg uit de bocht op een aantal punten? Welke zijn dat dan?

Waar het op neer komt is dat ik vind dat ik er genoeg van heb dat je mij allemaal dingen verwijt maar zelf niet op de hoogte bent waarover je praat als het aankomt op cloud. Bij deze geef ik je aan dat al jouw reacties op cloud door mij onder een loep genomen worden en dat ik deze van repliek zal voorzien.

Respecteer mijn mening en kom met goede onderbouwde argumenten en vraag jezelf af wie er uit de bocht vliegt met zijn opmerkingen.

Respecteer mij, dan respecteer ik jou.

Antoine,
Je gaf aan " .....die maakt de doos open klapt de laptop open en logt in met de door hem bekende usernaam en ww hij krijgt direct de juiste instellingen Apps en VPN verbinding....."

Heb je het over een Chrome-device waar je niet off-line op kan werken? In dit geval zie ik dit als een win 7/8 thin client die je ook binenn 1 minut kan uitrollen met de benodigde instellingen en configuratie.

Laten we appels met appels vergelijken dus in deze vergelijking scheiding maken tussen instaleren van applicaties op device vs gebruik maken van apps, off-line kunnen werken vs afhankelijk zijn van internet verbinding etc.
Omtrent Cloud, dat klopt het is de toekomst. Een paar jaar geleden hadden we het over Outsourcing dat DE toekomst van IT zou zijn. Nu een paar jaar later zien we dat veel bedrijven weer de boel terugtrekken. Hoe de cloud gaat worden, of dat echt voordeliger is dan in eigen DC en nog andere zaken zullen we nog zien. Vergeet niet dat juist gebruik maken van cloud meer is dan alleen je applicaties, desktop etc bij een grote leverancier af te nemen. Dit betekent dat je TCO meer dient in te houden dan een korte berekening van applicaties, GB data, GB Database etc.

Je gaf aan dat je al ervaring hebt met het maken van TCO van dit soort zaken. Ik zou het heel fijn vinden als je deze ervaring met ons deelt en er een kort artikel van maakt.

Henri,
Je leest mijn reactie zoals je het wilt lezen. Ik heb je nergens in mijn reactie voor uitgemaakt, deze zijn jouw woorden.

Ik onwijk je vragen ook niet. Probeer zondere negatieve emotie mijn reactie te lezen dan zal je zien dat ik al veel zaken uitgelegd heb. Als ik ergens op niet in ben gegaan, komt het doordat deze site niet het juiste middel is om je sommige zaken uit te leggen en ook/of geen zin heb om je sommige dingen uit te leggen terwijl ik weet dat je totaal een andere mening over hebt, lees water naar zee dragen.

Ik heb geen zin en vooral geen tijd om alles zoals je het wilt te onderbouwen. Als je eerst je huiswerk maakt dan zal je genoegen hebben aan de aanwijzingen die ik in mijn reacties geef, je hebt hierdoor mijn onderbouwing niet meer nodig.

Ik respecteer je mening en ik snap best hoe cloud voor jou als een zzp`er belangrijk is, maar dat heeft niks met mijn reacties te maken.

Ik zag op het net dat er binnenkort (na de zomer) veel ict seminars en beurzen zijn. We komen elkaar zeker tegen en zoals altijd we gaan veel zaken face-to-face bespreken. Maak jij er een agenda van? :-)

@Reza en @Henri, kunnen jullie niet een keer bij elkaar komen om alle onduidelijkheden tussen jullie standpunten te verduidelijken en een manier te vinden om er mee om te gaan?
Het kost veel te veel tijd om het allemaal te lezen ;)

Zoals ik al eerder zei ( hint naar redactie ) het wordt weer eens tijd voor een Computable expert-sessie/borrel.

Dan kunnen we weer met zijn allen discussieren, ruzie maken/robbertje vechten en uiteindelijk weer eindigen met een groepsknuffel.

Reza,

Je kunt een Chromebook offline gebruiken voor docs, sheets, presentaties, mail, tevens heb ik offline ssh tools, RDP tools, enz dit zijn allemaal apps die in html5 gemaakt zijn en offline kunt gebruiken. dus dit is veel meer dan alleen een Thin Client en je argument wat je al vaker aan haalt dat zonder internet het device waardeloos is gaat niet op. Daarnaast wat heb je aan een laptop waarop outlook staat zonder een verbinding met de Exchange server ??? niks want er gaat nog steeds nik uit of komt er binnen en dat voor zoveel applicaties die op je laptop staan.

Maar laten we over 2 of 5 jaar nog eens kijken hoe de markt er dan uit ziet, Maar een ding kan ik je verzekeren WIJ IT'ers bepalen niet wat er gebruikt gaat worden, dat is de gebruiker.

Antoine,

Een Chromebook is afgestemd op Google apps. Afhankelijk van je vertrekpunt, kan dit nadelig zijn.

Bijvoorbeeld ben je een organisatie met genoeg Windows applicaties dan kun je beter je applicaties weggooien als je van Chromebook gaat gebruik maken (desinvestering)

Als je een gamer bent dan moet je Chromebook vergeten omdat A)deze geen hoge resolutie heeft, B)je Windows games kun je beter weggooien, C)off-line spelen is beperkt tot een aantal apps die je op Chrome Web Store kan vinden en op je 16 Gb lokale storage bewaard hebt (heb je nog ruimte voor je mails, docs etc?) D)een Chromebook heeft geen voldoende processor-kracht voor (off-line)gamen.

Deze zijn twee voorbeelden van "je vertrekpunt" Ik kan nog meer bedenken.

Een Chromebook heeft misschien een lage prijs, maar dit is meestal instapprijs. Hiervoor krijg je een device met 11 of 14 inch scherm en nog meer beperkingen. Wil je een normale Chromebook hebben dan kom je ongeveer uit op de prijs van een Windows laptop. Als je op de prijs van een Windows laptop uitkomt dan hoef je je bestaande applicaties niet weg te gooien, kiezen tussen apps en applicaties, lekker off-line kunnen werken, DVD filmpjes bekijken, zware (CAD) applicaties draaien, lekker gamen met mooie geluid en beeld en nog meer.

Ben je een (kleine)school die niet veel applicaties heeft en ook geen verwevenheden binnen je applicatielandschap dan zou Chromebook een oplossing voor je kunnen zijn (dat moet je eerst goed onderzoeken)

5 jaar geleden heb ik in mijn artikel (over desktop delivery) in "Netopus Magazine" gezegd dat Chrome in de toekomst een belangrijke speler gaat worden, toen was er geen Chromebook. Ik geloof erin dat Chromebook in de toekmst meer biedt dan wat we nu zien, maar zover zijn we nog niet.

Ik ben het niet helemaal met je eens dat we het niet kunnen bepalen want we kunnne het proces sturen. Als je dat alleen aan de gebruiker overlaat dan kan ik je ook verzekeren dat er een oerwoud van gemaakt wordt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-30T11:04:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.