Wet van Moore nog lang niet uitgewerkt

Aan de vooravond van IDF, Intel Developer Forum, in San Francisco heeft Intel de internationale pers een blik gegund op de toekomst van 'silicon', lees: de microprocessor. De bedoeling was om nog voor de officiële start van de vierdaagse conferentie een beeld te schetsen van hoe Intel de komende 10 jaar 'Moore's Law' denkt te kunnen respecteren. Volgens die wet verdubbelt het aantal transistoren op een chip elke achttien tot 24 maanden.

Op dit ogenblik wordt de toekomst van de processor grotendeels bepaald door de implementatie van nanotechnologie. Aan de pers liet Intel verstaan dat de kritische grens nog lang niet is bereikt. In het lab wordt nu al geëxperimenteerd met 25 en vijftien nanometertechnologie. Daarnaast werkt Intel ook aan talrijke andere technologieën om processoren steeds krachtiger te maken. Dual-core (later ook multi-core) processoren zijn maar één concreet voorbeeld. 

Op de vraag of het gebruik van Cmos op zijn laatste benen loopt, heeft Intel het antwoord al klaar: silicon photonics. Twaalf dagen geleden verscheen in het Amerikaanse vakblad Nature een artikel over het gebruik van laserlicht in combinatie met Cmos (zie ook de Computable van 25 februari jongstleden) . Concreet betekent dit dat gewoon silicon kan gebruikt worden voor het maken van laserlicht. Over de commerciële beschikbaarheid van dit soort technologie doet Intel geen officiële uitspraken. Idem dito voor de potentiële toepassingen van silicon photonics. De chipfabrikant wil gewoon aantonen dat in de Intel-labs de technologische grenzen steeds opnieuw verlegd (kunnen) worden. De komende dagen wordt tijdens IDF meer gesproken over de huidige ontwikkelingen en de toekomst op korte termijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe warm gaat de core dan worden?
Kleiner is niet altijd kouder!
Kan dat dan allemaal nog wel gekoeld worden met traditionele ventilatorsystemen?

Nou, Tom die nieuwe core wordt dan vermoedelijk gecooled met vloeistofcooling. Een andere mogelijkheid is heatgeleiding via aluminium blades. Apple is hier toch al een tijdje mee bezig met de Powermacs. Dus op zich is het eind voorlopig nog niet in zicht. De law van Moore zal gewoon van toepassing blijven met de dual core en de 64 bits chips.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-02T09:28:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.