Overheid en TU Delft investeren in quantum

Innovatie

Onder leiding van de TU Delft gaat Nederland werken aan de bouw van een volgende generatie computer: de quantumcomputer. Om dit te kunnen realiseren richten wetenschap, bedrijfsleven en de overheid samen het instituut ‘QuTech’ op. Dit maakte minister Kamp van Economische Zaken (EZ) bekend op de innovatieconferentie 2013.

‘QuTech is een voorbeeldig resultaat van samenwerking op het gebied van innovatie’, zegt Kamp. ‘De beste onderzoekers werken samen met de meest innovatieve ondernemers en de overheid om een revolutionaire techniek door te ontwikkelen tot nieuwe producten. Dit kan leiden tot nieuwe maatschappelijk relevante producten en diensten, zoals het voorspellen van de werking van medicijnen. En natuurlijk voor meer inkomsten en banen in Nederland.’

Enorme rekencapaciteit

De volgende generatie computer moet over vijftien jaar realiteit kunnen zijn. Bij deze nieuwe computer wordt gebruik gemaakt van de bijzondere eigenschappen van kleine deeltjes, zogenaamde quantumbits. Deze kleine deeltjes kunnen een enorme rekencapaciteit leveren, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Zo is een quantumcomputer in staat de werking van medicijnen per individu uit te rekenen. Ook wordt het makkelijker om de eigenschappen van bepaalde materialen en bodemlagen te berekenen en te voorspellen.

De oprichting van QuTech is een van de onderdelen van het Innovatiecontract. De TUDelft draagt jaarlijks vijf miljoen euro bij, de Rijksoverheid samen met TNO jaarlijks ongeveer vier miljoen euro. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het bedrijfsleven, waaronder Microsoft, zullen een bijdrage leveren. De totale waarde van het Innovatiecontract bedraagt vier miljard euro voor de jaren 2014 en 2015, waarvan de helft voor rekening komt van het bedrijfsleven. De andere helft komt van de overheid.

Innovatiesteun voor mkb

In het contract is ook afgesproken het midden- en kleinbedrijf nadrukkelijker te betrekken. Zo komt het mkb met investeringen tot twintigduizend euro in aanmerking voor innovatiesteun van de overheid bij samenwerkingsprojecten. Zij mogen deze investeringen in onderzoek en innovatie voortaan niet alleen in geld, maar ook in middelen als machines en gebouwen doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-02T13:15:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.