TU Delft bouwt roboticasysteem voor MKB

Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem dat binnen 24 uur operationeel is. Dit project ontvangt de komende vier jaar elf miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ‘Factory of the Future’. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners en de TU Delft is de penvoerder. De formele kick-off van het programma is op 8 oktober 2013 in Delft.

Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van een verfspuitmachine hebben één ding gemeen: ze worden meestal handmatig uitgevoerd. Dat komt doordat er geen robot of geautomatiseerd proces is dat deze taken net zo efficiënt kan uitvoeren als de mens.

Het installeren van een roboticasysteem duurt tegenwoordig weken tot maanden en is erg duur. De seizoensgevoelige bedrijven in het mkb produceren meestal maar kleine partijen, waardoor dergelijke investeringen meestal niet rendabel zijn. Bovendien bieden hypermoderne systemen niet de flexibiliteit die ze nodig hebben om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Vandaar dat het mkb in Europa nauwelijks gebruikmaakt van geavanceerde robottechnologie.

Productie fundamenteel veranderen

Het Factory in a Day-project biedt de oplossing voor deze problemen: het introduceert een robot die binnen 24 uur operationeel is. Midden- en kleinbedrijven gebruiken de robot voor een bepaalde taak en het personeel leert hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren. ‘Met behulp van de technologische en organisatorische innovaties van het Factory in a Day-project willen we de manieren waarop robots worden gebruikt in de productie fundamenteel veranderen’, zegt projectcoördinator Martijn Wisse, universitair hoofddocent aan de TU Delft.

Hoe ziet zo’n installatiedag eruit? Voordat de robot naar het bedrijf wordt gebracht, analyseert een systeemintegrator welke stappen in het proces kunnen worden overgenomen door de robot. Meestal wordt repetitief werk door de robot uitgevoerd, terwijl de menselijke werknemer zich bezighoudt met flexibele taken die meer nauwkeurigheid vereisen, en met het oplossen van problemen.

Werking robot

Klantspecifieke hardwareonderdelen worden geproduceerd met een 3D-printer en op de grijpers van de robot geplaatst. Daarna wordt de robot naar de fabriek gebracht en geïnstalleerd. Ook worden eventuele hulpcomponenten, zoals camera’s, geïnstalleerd in de productiefaciliteiten, die verder ongewijzigd blijven. Vervolgens wordt de robot via merkonafhankelijke software verbonden met de machinesoftware, waarna de robot wordt geleerd hoe hij taken als het oppakken van een object moet uitvoeren.

De operator staat daarbij in fysiek contact met de robot. Ook is er een set vooraf gedefinieerde vaardigheden beschikbaar, op dezelfde manier als apps voor smartphones. Zodra de robot operationeel is, kan het personeel worden getraind in het gebruik ervan. En dat allemaal binnen 24 uur. Omdat de robot werkt zonder afscherming, een situatie die niet gebruikelijk is bij de meeste industriële toepassingen, moet er nog een aantal veiligheidsmaatregelen worden ontwikkeld.

Factory in a Day

Het project ‘Factory in a Day’ maakt deel uit van het onderzoeksthema ‘Robots that Work’, een van de drie hoofdthema’s van het TU Delft Robotics Institute. Het project heeft een totaalbudget van elf miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ‘Factory of the Future’.

Het internationale consortium bestaat uit zestien partners; de TU Delft is penvoerder. Voor de technologische innovaties zorgen onderzoekinstituten en universiteiten op het gebied van robotica: Fraunhofer IPA en IPT, Technische Universität München (Duitsland), de Katholieke Universiteit Leuven (België) en het Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk).

Verder zijn midden- en kleinbedrijven uit Nederland (Factory Control), Duitsland (Unicam Software GmbH), Spanje (PAL Robotics), het Verenigd Koninkrijk (EMP Tooling Service Ltd) en Denemarken (Universal Robots) partners in het project. Zij leveren technologische oplossingen of tonen de haalbaarheid van het projectidee aan. Andere industriële partners zijn Lacquey (Nederland), Materialise (België), Philips Consumer Lifestyle, Randstad Nederland, Siemens Industry Software (Frankrijk) en Siemens AG (Duitsland).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-04T16:25:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.