Cisco: Cloudverkeer wordt dominant in datacenters

Cloud computing

Het wereldwijde cloudverkeer is de snelst groeiende component van datacenterverkeer. Naar verwachting groeit dit met een factor 4,5. Dit komt neer op een samengestelde jaarlijkse groei van 35 procent, ofwel een toename van het jaarlijks verkeer van 1,2 zettabytes in 2012 tot 5,3 zettabytes in 2017. Van dit verkeer zal 76 procent binnen het datacenter blijven. Dit blijkt uit de derde jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2012-2017). Cisco voorspelt ook dat het jaarlijkse wereldwijde datacenterverkeer zal verdriedubbelen tot een totaal van 7,7 zettabytes in 2017.

Interessant is dat de grote meerderheid van het datacenterverkeer niet wordt veroorzaakt door eindgebruikers, maar door de voor individuele gebruikers vrijwel onzichtbare cloud computing en de werklasten binnen de datacenters. Cisco voorspelt voor de periode 2012-2017 dat ruwweg 76 procent van het datacenterverkeer binnen het datacenter blijft en voornamelijk wordt gegenereerd door opslag-, productie- en ontwikkeldata. Nog eens 7 procent zal worden gegenereerd tussen datacenters, voornamelijk door datareplicatie en software- en systeemupdates. Slechts de resterende 17 procent van het datacenterverkeer wordt veroorzaakt door eindgebruikers die de cloud benaderen voor surfen op het web, e-mail, videostreaming en door apparatuur die het internet of everything vormt.

Cloudverkeer en werklasttransities

Het wereldwijde cloudverkeer zal meer dan tweederde uitmaken van het totale wereldwijde datacenterverkeer. Wereldwijd zal het cloudverkeer groeien van 46 procent van het totale datacenterverkeer (98 exabyte per maand of 1,2 zettabyte per jaar) in 2012 tot 69 procent van het totale datacenterverkeer in 2017 (443 exabyte per maand of 5,3 zettabyte per jaar). Door de overstap op clouddiensten groeit het wereldwijde cloudverkeer sneller dan het wereldwijde datacenterverkeer. Het wereldwijde datacenterverkeer zal in de periode 2012-2017 met een factor drie groeien (25 procent samengestelde groei), terwijl het wereldwijde cloudverkeer met een factor 4,5 zal groeien (35 procent samengestelde groei).

Op het vlak van werklasttransities zal van 2012-2017 de datacenterwerklast met een factor 2,3 groeien. Cloudverkeer groeit met een factor 3,7. In 2012 werd 39 procent van de werklast verwerkt in de cloud en 61 procent werd afgehandeld in een traditioneel datacenter. 2014 is het eerste jaar waarin het grootste deel van de werklast naar de cloud verschuift. 51 procent van de totale werklast zal in de cloud worden verwerkt, de rest op de traditionele manier. In 2017 zal bijna tweederde (63 procent) van de werklast verwerkt worden door clouddatacenters en 37 procent in traditionele omgevingen.

Nederland

‘Uit de Cisco Global Cloud Index komt naar voren dat Nederland wereldwijd goed scoort als het gaat om de netwerkondersteuning van cloudapplicaties en -diensten’, zegt Jan Heijdra, product sales specialist data center en cloud solutions van Cisco Nederland. ‘De mobiele netwerken in Nederland zijn nu al in staat om geavanceerde cloudapplicaties te ondersteunen. Hiermee staan wij wereldwijd in de top. Mede dankzij de uitrol van 4G door de grote providers zal die ondersteuning alleen maar beter worden.’

Cisco Global Cloud Index: Forecast and Methodology, 2012-2017

Cisco Global Cloud Index (2012-2017)

De Cisco Global Cloud Index (2012-2017) is ontwikkeld om een schatting te maken van de groei van het wereldwijde datacenter en cloudgebaseerd ip-verkeer en de daarmee samenhangende trends. De Cisco Global Cloud Index dient als een aanvullende informatiebron voor bestaande onderzoeken naar netwerkverkeer en geeft nieuwe inzichten in opkomende trends die van invloed zijn op datacenters en cloudarchitecturen. Deze prognose wordt steeds belangrijker nu netwerken en datacenters nauw met elkaar verbonden worden voor het bieden van clouddiensten.

De Cisco Global Cloud Index wordt gegenereerd door het modelleren en analyseren van diverse primaire en secundaire bronnen, waaronder 40 terabyte aan dataverkeer afkomstig uit verschillende datacenters wereldwijd, de resultaten van meer dan negentig miljoen netwerktests die de afgelopen twee jaar zijn uitgevoerd en rapporten van marktonderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessante/ logische ontwikkeling, wij spelen hier alvast op in en zorgen dat onze datacentra genoeg capaciteit hebben om deze massale aanvraag goed te kunnen managen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-16T10:16:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.