Datacenter collecteert voor zieke kinderen

Datacenter Groningen gaat in november 2013 geld ophalen voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Sponsoren kunnen zich voor een vast bedrag inschrijven of een prijs per kilowattuur (kWh) afspreken. Dit aantal staat gelijk aan het verbruik van het datacenter. Datacenter Groningen zelf doneert, net als inmiddels vier deelnemende bedrijven, een eurocent per kWh. Naar verwachting verbruikt het datacenter achttienduizend kilowattuur in november.

Energie is de grootste kostenpost van een datacenter. Dat maakt de collecte extra interessant, omdat Datacenter Groningen er ook alles aan doet om energie te besparen. Zo streeft het ernaar om zo min mogelijk energie te verliezen aan zaken die niet direct bijdragen aan het leveren van de rekenkracht van de servers. Het datacenter laat de verlichting, elektrische systemen en koeling zo efficiënt mogelijk werken. ‘Het ideaal is dat alle energie naar de servers gaat’, ligt directeur Andrew van der Haar toe. ‘Voor de koeling is gekozen voor gebruik van voornamelijk buitenlucht en de verlichting gaat automatisch uit als er niemand is. Hierdoor besparen we veel energie.’

Paradox

Van der Haar ziet ook wel de paradox met de door hem geïnitieerde actie. ‘We proberen zo min mogelijk energie te gebruiken, maar elke extra kWh in november levert ook weer extra geld op voor SKOG. Dat is ook de reden waarom we zoveel mogelijk sponsoren proberen te vinden. In eerste instantie hoopten we dat we vier deelnemers konden strikken, maar doordat we die al na één week hadden, verhoog ik de lat en hoop ik nog tien bedrijven te vinden. Iedereen kan eigenlijk meedoen. Voor een eurocent per kWh, een lager of hoger bedrag per kWh of voor een vast bedrag.’

Datacenter Groningen is een redundant uitgevoerd datacenter met een vloeroppervlak van 250 vierkante meter. Het is gevestigd tussen de Eemshaven en de N33 bij Assen. Op dit moment zijn er ongeveer honderd racks in gebruik. Dit houdt in dat het datacenter nog ongeveer zeventig racks beschikbaar heeft.

Doneer ook!

De Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG) geeft financiële steun aan wetenschappelijk onderzoek en topklinische zorg in het Kinderoncologisch Centrum Groningen. Personen en bedrijven die ook geld willen doneren, kunnen dit doen via de website van Datacenter Groningen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-18T15:47:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.