HP biedt clouddiensten in Colt-datacenter Roosendaal

HP-datacenter

HP huurt tweeduizend vierkante meter datavloer in een gloednieuw datacenter in Roosendaal dat door Colt is neergezet. Deze capaciteit is makkelijk uitbreidbaar, omdat er nog ruimte zat is. De automatiseerder biedt in dit Tier 3-datacenter vanaf december zijn 'virtual private cloud'-diensten aan. In een datacenter in het Belgische Mechelen, dat komend voorjaar wordt opgeleverd, richt HP een spiegellocatie in. Wereldwijd wil HP 28 van dit soort twin-datacenters voor clouddiensten tot zijn beschikking hebben.

HP verwacht dat het met zijn 'virtual cloud aanbod' in de gespiegelde locaties in Roosendaal en Mechelen met name inspeelt op de ict-behoeften van klanten uit de overheid en de financiële sector. De automatiseerder biedt diverse clouddiensten aan, uiteenlopend van een private, public en een 'managed cloud' (een mix van private en public cloud) en een traditionele opstelling, waarbij een klant zijn eigen serverracks heeft staan.

'Klanten hebben behoefte aan een 'betaal naar gebruik'-model, een sterke beveiliging en een gegarandeerde datatoegang. Ze willen ook weten waar hun gegevens staan. Door op diverse niveaus clouddiensten aan te bieden kunnen zij geleidelijk wennen aan het idee dat zij hun ict vanuit de cloud afnemen. Wij presenteren dit aanbod dan ook als 'Ftec': flexibele technologie', zegt Christian Verstraete, chief technology officer HP Cloud Computing.

Boven de zeespiegel

De bouw van het datacenter in Roosendaal startte in mei vorig jaar. Colt is voor HP de partner voor de bouw en exploitatie. De datacenterexploitant kan ook andere klanten dan HP binnenhalen. Bij de inrichting van zijn computerzalen maakt HP gebruik van een modulaire, flexibele opbouw met gestructureerde bekabeling. KPN helpt als partner mee met de uitrol en het tijdrovende testen van de bekabeling. Als dat eenmaal gereed is, is het migreren van klantomgevingen een relatief eenvoudige klus, aldus HP.     

De keuze voor Roosendaal is met oog op de afstand tot het tweeling-datacenter in Mechelen bewust gekozen. Ook speelt hierbij mee dat de Noord-Brabantse gemeente op een aantal meters boven NAP ligt. De Nederlandse/Belgische combinatie is het vierde 'virtual private cloud'-datacenter van HP in Europa. Ook in Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn al twin-datacenters geopend. Momenteel telt  HP vijftien van dit soort computercentra; de ambitie is om er wereldwijd 28 te hebben.

Traditioneel

HP investeert wereldwijd fors in de nieuwe datacentra, vertelt Koos van der Straaten, directeur HP Enterprise Services Nederland. 'Dit houdt niet in dat de bestaande datacentra in de wereld worden vervangen. HP heeft in de afgelopen jaren al wel fors geconsolideerd op dit gebied maar een groot aantal klanten vraagt nog steeds om traditionele datacenterdiensten.' Voor Nederlandse klanten worden die inmiddels aangeboden vanuit een computercentrum in Frankfurt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-30T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.