NAF maakt nominaties architectuurprijs bekend

Award

Het Nederlands Architectuur Forum heeft drie projecten aangewezen die dit jaar meedingen naar de prestigieuze NAF-architectuurprijs 2013. Het gaat om het project Secure Perimeter van ict-dienstverlener Detron in opdracht van telecomaanbieder KPN, de Architectuur voor de Digitale Dienstverlening van het Ministerie van Economische Zaken en het online marktplein voor overheidsaanbestedingen Tenderned van het Expertisecentrum Aanbesteden Pianoo, een dienst van eveneens het Ministerie van Economische Zaken.

Het project Secure Perimeter omvat een systeem dat Detron bouwde in opdracht van telecomaanbieder KPN. Het doel is het monitoren van het gebruik van privacygevoelige gegevens door partijen die toegang tot deze gegevens moeten hebben, met het doel misbruik te voorkomen. Het systeem is gebouwd in opdracht van de Security Officer van KPN Mobile.

De Architectuur voor Digitale Dienstverlening van het Ministerie van Economische Zaken bestaat uit een speciaal programma dat drempels bij het inrichten van de digitale dienstverlening door de overheid wegneemt. Het project legt een virtuele schil over de bestaande infrastructuur van overheidsdiensten en stuurt aan op zoveel mogelijk hergebruik van generieke eOverheidsbouwstenen als eHerkenning, Berichtenbox, Ondernemingsdossier en Digi-voorzieningen.

Tenderned is het systeem dat is ingericht voor het volledig digitaliseren van het proces van overheidsaanbestedingen. In het eerste volle jaar dat Tenderned beschikbaar is heeft het systeem 874 overheidsaanbestedingen volledig digitaal verwerkt. Het systeem voorkomt fouten en scheelt alle betrokkenen veel tijd en geld.

Jaarlijkse prijs

De NAF-architectuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Nationaal Architectuur Forum aan een individuele ict-professional, groep of organisatie die een bijzondere vakmatige prestatie heeft geleverd op architectuurgebied. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Landelijk Architectuur Congres.

De criteria die de jury bij de beoordeling van de ingestuurde projecten heeft gehanteerd:
• dat wat de architectuur beschrijft is aantoonbaar en succesvol in gebruik,
• er is een duidelijke relatie tussen wat de architectuur uitbeeldt en wat er is gerealiseerd,
• het management is gedurende het proces actief betrokken geweest bij het opstellen en handhaven van de architectuur,
• het is duidelijk dat de architectuur voldoet aan eisen van de (eventueel toekomstige) gebruiker.

De prijs ging in 2012 naar de Gemeente Rotterdam voor de architectuur van zijn Basisregistraties & Gegevensmagazijn. Naast dit project waren architecturen genomineerd van de Kas Bank en het Shared Service Centre ICT (SSH-ICT), waarin een aantal Haagse ministeries het werkplekbeheer heeft ondergebracht. In 2011 won de Stichting Pensioenregister voor de architectuur van mijnpensioenoverzicht.nl. In 2010 ging de prijs naar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor de Dienst Regelingen, in 2009 won het Indigo-programma van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Jury

De zeskoppige jury van de NAF-architectuurprijs bestaat uit Jos van Hillegersberg (Universiteit Twente), Martin van den Berg (winnaar van de NAF-penning 2012 en als architect werkzaam in de financiële sector), Peter Hermans (Stedin), Raymond Slot (Hogeschool Utrecht en BiZZdesign), Paul Teeuwen (E.ON) en Johannes van Bentum (hoofdredacteur Computable). De NAF-architectuurprijs wordt uitgereikt tijdens het Landelijke Architectuur Congres, dat in 2013 wordt gehouden op 27 en 28 november in Nieuwegein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-06T11:22:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.