Intel ontwikkelt multiple OS-chip

Intel

Chipleverancier Intel ontwikkelt een chip waarmee hardwarefabrikanten zelf kunnen bepalen welk besturingssysteem zij op hun laptops of tablets willen zetten. Dit meldde ceo Brian Krzanich tijdens de jaarlijkse dag voor investeerders. De chip moet goed gaan samenwerken met verschillende soorten software.

Binnenkort zijn hardwarefabrikanten dus niet meer verplicht om een keuze te maken voor een specifiek besturingssysteem. De chip is te combineren met Android, Chrome OS en Windows. Volgens Intel kunnen fabrikanten met de nieuwe chip kosten besparen.

Maar dat de chip meerdere besturingssystemen aankan, was niet het enige dat Krzanich te vertellen had. De nieuwe chip kan namelijk ook overweg met twee besturingssystemen die op één apparaat worden gezet. Zodoende kunnen gebruikers zelf kiezen welk besturingssysteem ze op hun laptop of tablet willen gebruiken. Dergelijke producten zijn al her en der op de markt terug te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik kan toch al lang meerdere besturingsssytemen op een processor draaien ? Het gaat toch om de instructieset, en niet om het OS ? Op een gewone x64 CPU kan ik Chrome, Android, Windows, MacOS, Linux, noem maar op draaien. Ook naast elkaar met DUal Boot of meerdere VM's. Wat is hier nou nieuw aan ?

Gaat vast over BIOS-chip met encryptie?

Die hardware bouwers waren voorheen verplicht een licentie aan MS te betalen ook al draaiden ze een andere OS op hun doos. Nu blijkbaar heeft intel hier iets op gevonden.
Weer een steen onder het fundament van MS weggetrokken. Mij hoor je niet klagen.

@Lou: maar had Intel dan ook een verplichting richting Microsoft?

http://www.techzine.nl/nieuws/36509/intel-laat-64bit-android-versie-draaien-op-atom.html

Ook ik ben nogal verbaast over deze buitengewoon 'innovatieve' ontwikkeling.
Ik draai al meer dan twintig jaar diverse besturingssystemen op diverse processoren.
Zo ongeveer elk OS dat ik ooit gedraaid heb deed het prima op Intel-processoren.
Een fors aantal draaiden op Sparc, UltraSparc, PowerPC en een aantal draaien prima op ARM, om maar eens een paar combinaties te noemen.

Intel zal vast wel iets nieuws ontwikkeld hebben maar uit de diverse artikeltjes die over dit onderwerp gaan kan ik enkel vaststellen dat:
- Journalisten hun verhaal klakkeloos overnemen.
- Zij geen idee hebben wat Intel nu werkelijk heeft bedacht.

Toegegeven, ik heb ook geen idee.

Erwin, je hebt volkomen gelijk. Wel komt er voor de mobiele markt een nieuwe serie van 64 bit Intel Atom processoren voor tablets en smartphones. Die zouden ten opzichte van de voorganger drie keer zo krachtig en vijf maal zo energiezuinig zijn (zie artikel verwijzing Ewout).
De Atom-processor kan in een compacte chip gecombineerd worden met andere processoren met andere functies zoals GPU en USB (System on chip). Bij voldoende geheugen en 64 bits software zou er een flinke snelheidswinst mogelijk zijn.
Dit is het Intels antwoord op de processors van Qualcomm en Nvdia (de leiders op de mobiele markt).

Jammer dat de redactie van Computable dit soort informatie niet doorgeeft (of doorheeft?). Het wordt tijd dat er ICT’ers aan de redactie toegevoegd worden.

@Pascal: ben blij dat jij het ook niet ziet.
Wie weet het wel?

Multiboot is nu via software op schijf, loopt voortaan via bios. Bijvoorbeeld niet elk OS gedraagt zich netjes bij installatie en vernielt nog wel eens een bestaande multiboot omgeving.

Erwin, je hebt volkomen gelijk. Wel komt er voor de mobiele markt een nieuwe serie van 64 bit Intel Atom processoren voor tablets en smartphones. Die zouden ten opzichte van de voorganger drie keer zo krachtig en vijf maal zo energiezuinig zijn (zie artikel verwijzing Ewout).
De Atom processor kan in een compacte chip gecombineerd worden met andere procesoren met andere functies zoals GPU en USB (System on chip). Bij voldoende geheugen en 64 bits software zou er een flinke snelheidswinst mogelijk zijn.
Dit is het Intels antwoord op de processors van Qualcomm en NVIDIA (de leiders op de mobiele markt).

Jammer dat de redactie van Computable dit soort informatie niet doorgeeft (of doorheeft?). Het wordt tijd dat er ICT’ers aan de redactie toegevoegd worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-22T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.