Lenovo derde op x86-markt door IBM-divisie

Het marktaandeel van Lenovo op de Nederlandse markt voor x86-severs is door de overname van IBM's serverdivisie met ruim een derde deel gestegen. Lenovo is na HP en Dell de derde grootste leverancier van x86-servers in de Benelux. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Computer Profile.

Penetratie IBM en Lenovo

Penetratie IBM en Lenovo

Het bureau onderzocht de impact van de overname van IBM's x86-servertak door Lenovo op de Benelux. Daaruit blijkt dat Lenovo haar bereik in de Benelux met 40 procent vergroot. Binnen de Benelux maakt momenteel 8 procent van de bedrijfsvestingen met 50 of meer werknemers gebruik van IBM x86-servers. Binnen dezelfde doelgroep is Lenovo al aanwezig op een kleine 12 procent van de Benelux-vestigingen. Het betreft dan vooral het gebruik van desktop- en laptopsystemen.

Computer Profile: 'In de nieuwe situatie, waar de IBM x86-locaties bij de Lenovo-locaties worden opgeteld, is Lenovo aanwezig op 16,4 procent van de Benelux-locaties. Een groei van 60 procent ten opzichte van de situatie voor de acquisitie.'

De marktonderzoeker stelt dat de expansie van het bereik voor Lenovo's overname in België het grootst is. Daar groeit de aanwezigheid door de overname met 45 procent. In Nederland staat Lenovo-apparatuur opgesteld bij 10 procent van de vestigingen, dat wordt in de nieuwe situatie 13,4 procent, een groei van ruim één derde. 

Overlap

Voor Luxemburg lijkt het effect, gemeten in het aantal bedrijfslocaties dat tot de klantenkring mag worden gerekend, het kleinst. Hier treffen we al Lenovo-apparatuur bij 22 procent van de locaties met vijftig of meer medewerkers en gecombineerd met de nieuwe x86-locaties wordt dat in totaal 28 procent.

Uitsplitsing naar branches laat zien dat het voordeel van de overname op Benelux-niveau het grootst is in de transportsector, de handel en de industriële sector. Daar is de overlap tussen de twee bestaande klantgroepen het kleinst, waardoor de aanwas voor Lenovo het grootst is.


Installed base

Installed base x86-servers

Installed base x86-servers

Door de overname van de System x-divisie van IBM wordt Lenovo de nummer drie leverancier binnen de Benelux servermarkt. Van alle door Computer Profile geïnventariseerde x86-servers is het merendeel van HP, namelijk 63 procent. Dell (21 procent) is te vinden op de tweede plaats en IBM volgt op de derde plaats met een aandeel van 9 procent van alle x86-servers.

'Met betrekking tot de installed base van x86-servers ziet Computer Profile voor de drie Benelux-landen beperkte verschillen. HP is voor alle drie de landen, met telkens een installed base aandeel boven de 60 procent, de nummer één. In België en Nederland is Dell met respectievelijk 20 en 23 procent de nummer twee. In Luxemburg is Dell met 10 procent de nummer drie. Hier vormt IBM met 12 procent de tweede grootste servergroep. In België en Nederland verkrijgt Lenovo het derde grootste installed base aandeel voor x86-servers met respectievelijk 9 en 8 procent.'

De marktonderzoeker: 'De belangrijkste vraag voor de toekomst zal zijn of Lenovo de huidige IBM-gebruikers zal weten te overtuigen om bij ze te blijven.'

Computer Profile baseert de marktanalyse op zo'n tienduizend interviews met Nederlandse, Belgische en Luxemburgse commerciële en publieke instellingen met vijftig of meer medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuke cijfers. Maar is er ook iets bekend over de winst die er op dit soort commodity hardware gemaakt wordt?

IBM staat natuurlijk niet voor niets zijn serverdivisie af. In mijn optiek omdat dit een dozenschuif markt is geworden met lage marges.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-27T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.