Drie ICT-onderzoeken krijgen NWO-geld

Dit artikel delen:
Meer geld

Onder de 31 laureaten die van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) elk anderhalf miljoen euro onderzoeksgeld krijgen, behoren drie wetenschappers met ict-gerelateerd onderzoek. Het betreft professor Herbert Bos (VU - Informatica) voor onderzoek naar 'profielschetsen' van beveiligingslekken, professor Bert-Jaap Koops (UvT - Recht en technologie) voor het bepalen van nieuwe manier om privacy juridisch te beschermen en professor Katja Loos (RUG - Zernike Institute for Advanced Materials) voor het ontwikkelen van alternatieve materialen voor verdere miniaturisatie en betere prestaties bij elektronische apparaten.

NWO kent de zogeheten Vici-beurzen toe aan 31 wetenschappers die ieder anderhalf miljoen euro krijgen om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. In totaal dienden 202 onderzoekers een aanvraag voor Vici in. Vici is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren en wordt jaarlijks toegekend. Het maakt deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, die bestaat uit de subsidies Veni, Vidi en Vici. 

Profielschetsen en Huisrecht 2.0

Het onderzoek van professor Herbert Bos (VU - Informatica) heet 'Een wichelroede voor beveiligingslekken'. De betrokken onderzoekers gaan het beveiligingstesten van software verbeteren door middel van 'profielschetsen' van beveiligingslekken en passen nieuwe technieken toe om zulke profielschetsen te vinden in bestaande software (waarvan de broncode natuurlijk niet beschikbaar is).

Volgens Professor Bert-Jaap Koops (UvT - Recht en technologie) moet privacy, nu mensen hun privéleven continu bij zich dragen (smartphone, cloud) en overal gevolgd kunnen worden, opnieuw worden uitgevonden. Zijn onderzoek 'Privacy in de 21ste eeuw' zoekt nieuwe manieren om privacy juridisch te beschermen: ‘Huisrecht 2.0’.

Nog kleiner

Bij professor Katja Loos (RUG - Zernike Institute for Advanced Materials) gaat het om het onderzoek 'Gadgets met piëzo-elektrische blokcopolymeren'. Het uitgangspunt is dat draagbare elektronische apparaten, zoals smartphones en tablets, in de afgelopen jaren steeds kleiner en krachtiger zijn geworden en een steeds grotere rol in het dagelijks leven zijn gaan spelen. De technologie die deze mobiele apparaten voortdrijft is een stuk verbeterd in de afgelopen decennia.

Om deze trend in de toekomst voort te zetten, moeten alternatieve materialen worden ontwikkeld voor verdere miniaturisatie en betere prestaties. Het voorgestelde onderzoek van Loos en haar team zal de interessante eigenschappen van piëzo-elektrische poly(vinylidene fluoride) blokcopolymeren gebruiken om nieuwe materialen te ontwikkelen voor sensoren, dataopslag en batterijapplicaties, die allemaal worden gebruikt in onze dagelijkse micro-elektronische apparaten.

Relatie mens-techniek

Vermeldenswaard in dit ict-kader is nog de Vici-beurs die professor Peter-Paul Verbeek (UT - Filosofie) heeft gekregen voor zijn onderzoek 'De complexe relatie tussen mens en techniek'. Hierbij draait om het gegeven dat het menselijk bestaan steeds nauwer verweven raakt met technologie. Om deze verwevenheid te begrijpen, ontwikkelt dit project een theorie van ‘technologische bemiddeling’. Centraal staat de vraag hoe technologie een plaats kan krijgen in drie filosofische kerngebieden: kennis, moraal en metafysica.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-28T17:02:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.