Imtech ICT houdt zich staande in 2013

Dit artikel delen:

Daar waar het Imtech-concern zijn omzet vorig jaar zag dalen naar 4,94 miljard euro (2012: 5,35 miljard) en een enorm verlies van 696,6 miljoen euro in de boeken schreef, boekte Imtech ICT aanvaardbare resultaten. De ict-divisie zag in 2013 zijn omzet toenemen van 667 miljoen (2012) naar 740,1 miljoen euro. De brutowinst (Ebitda) zakte wel van 43,8 miljoen naar 32,7 miljoen euro. Het aantal medewerkers van Imtech ICT in Europa daalde van 2422 naar 2380.

Topman Gerard van de Aast van het technologieconcern constateert dat 2013 een zeer turbulent jaar was in de geschiedenis van Imtech door de fraude- en boekhoudschandalen in Polen en Duitsland en de grote afschrijvingen daarop. Maar hij zag in het vierde kwartaal zo'n beetje op alle fronten herstel. Alleen in Duitsland loopt het niet naar wens; daarvoor is het herstelplan Neue Imtech opgesteld.

Imtech heeft, in het kader van het herstel, een nieuwe overeenkomst gesloten met zijn financiers, waarbij het een kredietfaciliteit van 1,3 miljard euro en 843 miljoen euro aan garanties heeft toegezegd gekregen. De overeenkomst loopt minstens tot eind 2015, terwijl wordt gewerkt aan een verlenging tot 2017.

Imtech ICT

Bij de ict-divisie noteerde Imtech in het vierde kwartaal de grootste omzetgroei, voornamelijk door eenmalige opdrachten en omzet via partners. De omzet kwam uit op 260,8 miljoen euro, een stuk hoger dan de opbrengsten van het derde kwartaal (176,5 miljoen). Daar waar de brutowinst van Imtech ICT over het gehele jaar daalde tot 32,7 miljoen euro, steeg die in het slotkwartaal wel: naar 16,6 miljoen euro.

Imtech ICT is gericht op infrastructuur- en applicatiedienstverlening. In andere Imtech-divisies zitten nog specifieke ict-activiteiten, zoals verkeerscontrolesystemen, defensiesoftware en maritieme informatietoepassingen. Maar die omzet wordt niet meegeteld bij Imtech ICT.

Smeergeld

Hoewel 2013 een positief slotakkoord kende, komt er een dreigende donkere wolk op Imtech af in de vorm van een nieuw schandaal. Bij de Zwitserse tak van het Duitse ict-onderdeel Fritz & Macziol, zou sprake zijn van omkoping van een hoge ambtenaar en zouden een of meerdere overheidsdiensten zijn opgelicht met valse facturen. De zaak wordt inmiddels door de Zwitserse justitie onderzocht.

Na eigen onderzoek constateerde Imtech zelf al dat er een 'niet-zakelijke relatie bestond tussen het vroegere management van Fritz & Macziol Zwitserland en een aantal overheidsfunctionarissen, dat tot uiting kwam in overdreven amusement, erg informele onderlinge contacten en onethisch zakelijk gedrag. Ook werd er een belangenconflict vastgesteld waarbij het management was betrokken.' De Zwitserse vestiging heeft inmiddels een nieuwe directie; waarschijnlijk vallen er nog ontslagen onder het 45-man tellend personeel.

De Telegraaf meldt op basis van Zwitserse bronnen dat Imtech ook zelf zou zijn opgelicht. De Zwitserse directeuren zouden namelijk hun afgeragde sportwagens voor te veel geld aan it-bedrijf Fritz & Macziol hebben verkocht. Een Nederlandse woordvoerder van Imtech wil deze nieuwe feiten tegenover de krant bevestigen noch ontkennen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De titel is inderdaad correct, de vraag is echter als er 2014 in staat wat er dan zal staan, iets van: Imtech onverwachts omgevallen in de laatste herfststorm van 2014 ???? 0,4 M minder omzet en 0,7 M verlies...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-25T17:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.