Overheid beschermt vitale infrastructuur bij overname

De overheid wil extra maatregelen kunnen nemen als de nationale veiligheid in gevaar dreigt te komen door een buitenlandse overname van Nederlanse telecomnetwerken. Dat meldt minister Kamp van Economische Zaken dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse telecommunicatievoorzieningen behoren tot de beste van de wereld, schrijft minister Kamp aan de Kamer. En hoewel buitenlandse investeringen een belangrijke rol spelen in de telecommarkt, is het niet wenselijk dat door een overname de vitale infrastructuur van ons land in buitenlandse handen komt. Kamp legt in zijn brief uit dat de publieke belangen op dit moment voldoende zijn geborgd door de bestaande wet- en regelgeving. Hij geeft aan dat naast die belangen nog iets anders speelt op de telecommarkt en dat betreft de nationale veiligheid. Dat betreft ten eerste de uitval of het misbruik van telecommunicatie-infrastructuur, maar daarnaast verschaffen telecompartijen op wettelijke gronden vertrouwelijke informatie aan Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten. Deze informatie gaat eveneens over vitale netwerken. Onderschepping van die gegevens zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor de nationale veiligheid, aldus minister Kamp.

Extra bevoegdheid

Een van de belangrijkste telecompartijen in Nederland is KPN. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor onder meer het uitvoeren van C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten, maar ook het dataverkeer tussen ministeries en de communicatie voor Defensie wordt verzorgd door KPN. Minister Kamp wil daarom het telecomnetwerk van de infrastructuurgigant extra beschermen bij een eventuele overname. Hij reageert daarmee op de mislukte overnamepoging van KPN door América Móvil vorig jaar. Door de extra maatregelen wordt een buitenlandse overname niet onmogelijk, maar krijgt de overheid wel de bevoegdheid om in te grijpen als de nationale veiligheid in het geding is. Minister Kamp wil in 2015 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorleggen waarin de overheid de mogelijkheid krijgt om een verklaring van geen bezwaar af te geven als een bedrijf een aanzienlijk belang wil nemen in een Nederlands bedrijf dat verantwoordelijk is voor (een deel van) de Nederlandse vitale infrastructuur.

Vergelijkbare procedures

KPN liet in een reactie weten kennis te nemen van het voornemen van minister Kamp. “KPN begrijpt dat dit voorgenomen kader zal resulteren in een transparant en voorspelbaar goedkeuringsproces voor een partij die een meerderheidsbelang wil verwerven in een organisatie met dergelijke vitale telecommunicatie-infrastructuur.” Daarbij gaat de telecomleverancier er vanuit dat de goedkeuring afgegeven zal worden, mits er zwaarwegende bezwaren zijn ten aanzien van de nationale veiligheid.

De financiële dienstverleningssector in ons land kent al een soortgelijke goedkeuringsprocedure. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn eveneens vergelijkbare procedures om de risico’s rond de nationale veiligheid te beoordelen wanneer een telecomaanbieder wordt overgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappig, wel privatiseren maar niet willen dat het in buitenlandse handen terecht komt.

Kamp loopt achter de feiten aan, eerder liet hij weten geen bezwaar te hebben tegen overname van KPN door América Móvil. Toen NCTV daar echter wel zwaarwegende bezwaren tegen had was er de volgende dag plotseling een beschermingsconstructie en kon de minister alleen nog maar de koe in de kont staren.

'De telecomsector is een van de belangrijkste onderdelen van de vitale infrastructuur. Bij inbreuken op de integriteit en het onbelemmerd functioneren van de telecomsector is vrijwel direct sprake van aantasting van de nationale veiligheid.' - Jaarverslag 2013 AIVD

http://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/5088443/1277800/ict-is-een-nationaal-belang.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-11T08:41:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.