Opkomst BYOD legt druk op datacenter

De komende 24 maanden heeft 57 procent van de ict-beslissers een datacenterproject gepland staan dat gericht is op de toenemende support voor mobility en byod. 82 procent van de ict-beslissers is bezorgd over het omgaan met veranderingen in de vraag. Dat blijkt uit onderzoek van datacenterspeciailst Telindus (Belgacom) en cloud- en infrastructuurdienstverlener VCE (opgericht door EMC en Cisco) onder 115 Nederlandse ict-beslissers.

Ook projecten om de backup en disaster recovery te verbeteren (50 procent), servers te vernieuwen (50 procent), projecten voor toenemend gebruik van de private cloud (49 procent) en een upgrade van de storage-omgeving staan op de agenda.

De ict-beslissers is gevraagd om welke aspecten van het datacenter zij zich zorgen maken. De top vier van belangrijkste zorgen bestaat uit: 'het omgaan met veranderingen in vraag', 'tijd die nodig is om nieuwe systemen te implementeren of upgraden naar nieuwe technologie', 'verzekeren/bewijzen van compliance' en 'tijd die nodig is voor het testen en toepassen van patches'.

Complexiteit neemt toe

Tonnie van Grinsven, account executive bij VCE: 'Uit ons onderzoek en de trends in de markt blijkt duidelijk dat mobility de agenda in de boardroom blijft domineren. De verschillende aspecten van een mobility-strategie, zoals byod , mobiele apps, et cetera, zijn heel zichtbaar voor werknemers en klanten. (..) Het is onvermijdelijk dat de complexiteit van het beheer toeneemt door het groeiende aantal end user devices op de werkplek, maar complexiteit van de datacenterinfrastructuur is te voorkomen.'

Harm de Haan, manager consultancy bij Telindus: 'Organisaties willen meegaan met de tijd en niet worden geremd door een ict-infrastructuur. De ict-afdeling moet snel kunnen reageren op vragen en om dat te kunnen doen, is een gestandaardiseerde omgeving key.' De Haan stelt dat een dergelijke omgeving inzichtelijk is en ict-managers de mogelijkheid biedt om veel eenvoudiger en vooral sneller in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. 'Bovendien houdt de organisatie de regie en hebben de gebruikers niet de behoefte om ict-middelen in te gaan zetten buiten de ict-afdeling om. Dat staat ook wel bekend als 'schaduw it' met alle ongecontroleerde gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid of compliancy.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Opkomst BYOD legt druk op datacenter" beetje merkwaardig!

Voor BYOD heb je een laag met een aantal componenten nodig om je diensten via andere interface beschikbaar te stellen. Voorwaare hiervan is dat je infrastructuur, processen, applicaties en wat andere zaken dienen hier geschikt voor te zijn. Maar deze geschiktheid heb je altijd nodig ongeacht van de komst van BYOD!

Het huidige probleem rondom BYOD heeft niet veel te maken met datacenter maar wel met het gebrek aan vernieuwingstrajecten op het gebied van infrastructuur, applicaties, processen, kennis/opleidingen en nog wat andere zaken die in de afgelopen jaren (vanwege crisis) uit zijn gebleven.

Wat betreft applicaties en BYOD stond al een tijd geleden een artikel op deze site:
"byod vraagt om andere applicaties"

http://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html

Ik zie in de praktijk dat het resultaat van een adviestraject voor de invoering van BYOD zal veel onzichtbare zaken voor de organisatie zichtbaar maken waardoor de kans op mislukking en desinvestering in dit traject heel snel zichtbaar gaan worden.

Volkomen eens met mijn voorganger. Ik kan me niet echt voorstellen dat de druk op datacenters kan toenemen omdat er uiteindelijk gebruik gemaakt zal worden van reeds bekende datastromen alleen nu met een grotere diversiteit aan apparaten.

Wat wel van belang is, dat zeker in het verlengde van de reactie van mijn voorganger, is de enorme druk en toenemende hiaten en outages die een steeds grotere rol zullen gaan spelen veroorzaakt door het hele byod verhaal.

Ook dat is geen nieuw gegeven aangezien ik daar sinds het begin van de byod hype al op aan het wijzen bent. Wanneer je namelijk denkt dat je heel snel iets zou moeten implementeren vanuit een oogpunt waar te weinig over is nagedacht.... wat krijg je dan? Juist, heel veel fouten en heel veel hoge rekeningen.

Heel voorspelbaar. Heeft verder weinig te maken met de druk op enig datacenter technisch bezien.

Natuurlijk heeft BYOD wel impact op het datacenter. Wanneer meer en meer mensen van buiten de bestaande infrastructuur het datacenter moeten benaderen om bij de data te komen zijn er een aantal zaken die beter/anders ingeregeld moeten worden rondom identificatie/authenticatie inbelcapaciteit (SSL of anders) - en schaalbaarheid. Natuurlijk kan je ook (voor een deel) gebruik gaan maken van virtuele capaciteit in de cloud via AWS of CVE (IAAS). Integratie van een virtuele 'private cloud' zal ook de nodige voorzieningen op datacenter niveau met zich meebrengen.

Richard,
Als je je omgeving remote beschikbaar stelt dan moet je infrastructuur en architectuur op een aantal punten geschikt gemaakt worden. Dus dat heeft niks met BYOD te maken. Let wel dat er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld byod, hnw en toegankelijkheid vanuit buiten.

Verder, het inzetten van cloud is ook een andere discussie met voor en zeker nadelen. Laten we sommige zaken gescheiden houden anders wordt het te wollig.

@Reza
1-ster voor je reacties en klagen bij redactie zal me worst zijn omdat je met eerdere reacties over dit onderwerp op de Storage Expo jezelf wat mij betreft gediskwalificeerd hebt aangezien je er niet eens bij was!

In reactie bij jouw opinie over BYOD legde ik trouwens al uit dat er een verschil zit tussen effectief en efficient, als je stelt dat infrastructuur op een aantal punten geschikt gemaakt moet worden dan vergeet je dat juist met BYOD de capaciteit zo moeilijk te plannen valt.

En BYOD zal voor meer ongestructureerde data zorgen, applicaties zijn enkel de 'kijkdoos' op informatie en wijzigen ondertussen om de 3 maanden. In 'Help! De Dokter verzuipt' maakte ik vergelijk met de dierbare familie momenten welke eerst op videobanden opgeslagen werden, toen op DVD en nu disk van mediacenter. Enig idee wie die migraties doet?

Hele probleem is grotendeel terug te brengen tot een economisch vraagstuk, wie betaald waarvoor. En voor wie denkt dat de cloud dit probleem oplost adviseer ik om secuur de voorwaarden van levering nog eens door te nemen.

Ewout,
Naar mijn mening zegt het aantal sterren niks over de kwaliteit van een reactie of artikel. Sterker nog wanneer iemand met vele aantal collega`s op deze site flink aanwezig is dan zou je moeten weten waar waarschijnlijk dat "hoge" aantal sterren vandaan komt.

Maar omdat je blijkbaar dit onderwerp belangrijk vind geef ik je reactie 5 sterren.

Terug naar je reactie, je zou eerst kunnen vragen wat ik bedoelde met " de infrastructuur op een aantal punten geschikt maken" Misschien hadden we het over dezelfde punten en aanpak! Misschien ook niet maar je hoeft iig niet iemand zomaar en snel te diskwalificeren, dat geeft je meer credit.

Verder, [...]BYOD zal voor meer ongestructureerde data zorgen[...] tja, als je je byod architectuur goed opgesteld hebt dan zou je eerder hier rekening mee gehouden moeten hebben en dit probleem hebben voorkomen. Raad pleeg een iemand die er kaas van heeft gegeten!

En......wat betreft mijn aanwezigheid op Storage Expo, ik doe mijn best om dit jaar er te zijn. Ik beloof niks omdat ik vind dat mijn klanten en het werk belangrijker zijn dan daar rondlopen :-)

@Reza
Er zit een verschil tussen back-end (datacenter) waar het hier over gaat en de front-end (mobility) waar jij je mee bezig houdt maar uiteindelijk wel op elkaar aangesloten moeten worden. Uitdaging die momenteel ondervonden wordt is dat afwijkende datakarakteristieken ervoor zorgen dat componenten van de architectuur sneller verouderen dan ze economisch afgeschreven zijn.

Roepen over beleid is dus de gebruikelijke zeemeeuwen consultancy, net als zeggen dat je de architectuur op bepaalde componenten aan moet passen maar in het kader van het aloude capaciteitsmanagement (investeringen) de getallen niet kwantificeert. Idee dat IT alles moet kunnen maar niets mag kosten zorgt er dan voor dat er wel beleid is maar niemand zich daar aan houdt.

BYOD kun je namelijk generaliseren naar keuzen die de business maakt en de IT uiteindelijk moet beheren, vaak met ontoereikende middelen omdat de boekhouder dus de scepter zwaait.

Heren,

Leuke en leerzame discussie op het sterrenslag gedeelte na. Misschien moeten we Dick Passchier weer eens uit het stof halen om alles in rechte banen te leiden ;-)

Weer even on topic: Ik ben wel heel benieuwd hoe je met de onvoorspelbaarheid van BYOD omgaat? Hoe vang je dit af op het gebied van capaciteitsmanagement. Hoe ga je om met de dynamiek? Ik vind dat Ewout daar wel een valide punt aanhaalt. Heeft iemand hier ervaring mee? Want ik deel wel de mening van de schrijver dat BYOD enige druk en uitdaging op het datacenter legt.

En heren misschien is de Storage Expo de gelegenheid om weer eens face to face de discussie te voeren en de vredespijp te kunnen roken. Mogelijk kunnen Ewout, Henri en Reza een paneltje vormen bij de Computable stand. Dit zou in mijn optiek een zeer interessante en leuke discussie opleveren. En waarbij nodig wil ik best optreden als moderator. Al ben ik bang dat het meer scheidsrechter spelen zal worden ;-)

Nu maar hopen dat alle heren een gaatje in hun overvolle agenda kunnen vinden, en dit jaar ook echt daadwerkelijk aanwezig zullen zijn.

Ewout:
[...]Er zit een verschil tussen back-end (datacenter) waar het hier over gaat en de front-end (mobility) waar jij je mee bezig houdt[...]

Wie zegt dat ik me alleen met front-end bezig houd? Vul je dat voor me in?
Als ik het over architectuur heb dan heb ik het over back-end + front-end en nog wat andere zaken erom heen die gebaseerd zijn op een visie en beleid die eerder onderzocht, gecreëerd en geaccordeerd zijn.

De gebruikelijke zeemeeuwen consultancy lijkt me best handig en belangrijk voor het werk van een architect die met zijn tunnel visie en arrogantie denkt alles te weten en te mogen roepen. Dat geeft hem en zijn werk duidelijke kaders, iets wat veel voordelen gaat opleveren in dit traject.
De gebruikelijke zeemeeuwen consultancy kun je ook gebruiken voor de basis van je capaciteitsmanagement. Je weet heel goed dat door het hoge tempo van de ontwikkelingen binnen de ict wereld geen architectuur en investering langer dan 3 jaar bestendig is. De kunst is dat je je architectuur gebaseerd op een aantal "afspraken" (lees zeemeeuwen consultancy) flexibel opbouwt om enigszins je capaciteitsmanagement te kunnen uitvoeren.

De tijd dat we een oplossing konden bedenken voor de komende 5 tot 10 jaar is al lang voorbij. IT moet flexibel zijn en gebaseerd op dit feit kun je altijd de consequenties van je besluiten, investering en ook in jouw woorden de capaciteitsmanagement, van tevoren inschatten en opwegen tegen je ROI. Ik heb ooit op deze site gezegd dat we misschien beter richting een wegwerparchitectuur moeten gaan! Dat komt door enorme ontwikkelingen op verschillende ict-fronten.

Ruud:
Ik denk dat mijn reactie hierboven ook een antwoord geeft op je vraag omtrent de onvoorspelbaarheid van BYOD. Verder ben ik benieuwd wat je als onvoorspelbaarheid binnen BYOD ziet.

BYOD kun je als een dienst zien en bij het verlenen van een dienst denk je van tevoren na over onvoorspelbaarheden en verschillende aspecten zoals sizing, groei, beveiliging, BC/DR, gebruik, investering, beheer, etc etc etc. Dit zegt niet dat je onvoorspelbaarheid weg hebt genomen, iets wat bijna niet mogelijk is.Reza,

Dank voor je uitleg. Ik ben trouwens heel benieuwd naar je ervaringen met dit soort projecten? Wat waren eventuele knelpunten? Wat waren de lessons learned en waar moet je opletten.

PS. En wat denk je over die panel discussie op de Storage Expo? Je had vorig jarig de feedback over mijn sessie dat het te veel marketing priet praat was. Dus nu is het de kans om het zelf inhoudelijk daar iets aan te verbeteren.

Ruud, over je quote "Hoe vang je dit af op het gebied van capaciteitsmanagement. Hoe ga je om met de dynamiek?"

Ik zie niet goed in waarom BYOD druk legt op capaciteitsmanagement. Een gebruiker heeft maar 1 paar handen. Dus of hij nu met zijn eigen device data / tools benadert of via een werkplek van de werkgever.

Ik ben een voorstander om beveiliging op alle niveau's te laten gelden, op zo'n moment hoeft BYOD geen spannend ding meer te worden, zeker niet nu de ECO systemen zelf steeds meer tools geven aan organisaties.

Als BYOD een grote uitdaging is, lijkt me dit meer een symptoom van andere zaken die niet goed zijn opgezet. Rationaliseren is dan het devies :-)

Henri,

Op zich heb je een punt. Misschien was ik niet geheel duidelijk. Als de gebruiker kiest om niet meer de traditionele desktop die aangeboden wordt door zijn werkgever te gebruiken, maar gebruik besluit te gaan maken van zijn eigen device.

Dan heeft dit impact hoe de bedrijfsdesktop aangeboden moet gaan worden ( lees VDI/TS ) en hoe de bedrijfsapplicaties ontsloten moeten gaan worden. En dit kost hoe je het wendt of keert capaciteit. Ik doelde dus meer op het vergelijk tussen traditioneel en een BYOD omgeving. Dit is natuurlijk wel een beetje appels met peren vergelijk.

Logistiek en procedureel is dit natuurlijk wel af te vangen. Maar ik was gewoon even op zoek naar wat praktijk ervaringen.

Reza,

Dank voor je uitleg. Ik ben trouwens heel benieuwd naar je ervaringen met dit soort projecten? Wat waren eventuele knelpunten? Wat waren de lessons learned en waar moet je opletten.

PS. En wat denk je over die panel discussie op de Storage Expo? Je had vorig jaar de feedback over mijn sessie, dat het te veel marketing priet praat was. Dus nu is het de kans om er zelf inhoudelijk iets aan te verbeteren.

Ruud,
Ik heb al een aantal byod trajecten begeleid en ik ben nu ook naast andere trajecten bezig met een byod traject in/bij een interessante omgeving/klant.

Mijn ervaring is dat de organisaties die door gebrek aan geld, kennis en ervaring het vooronderzoek van byod overbodig of in de termen van Ewout, als zeemeeuwen consultancy beschouwd hebben later in het traject flink tegen verschillende problemen aanlopen. Hierdoor zal de initiële business case heel anders worden dan wat er later geworden is waarna het project snel als mislukking beschouwd wordt.

Daarentegen, organisaties die geïnvesteerd hebben in een vooronderzoek zijn eerder geconfronteerd met de harde cijfers, benodigdheden en reële beeld van de verschillende aspecten van dit verschijnsel, lees minder verrassing/ afwijking/ desinvestering etc.

In een vooronderzoek kijk je niet alleen naar de technische aspecten. Hierin kijk je ook naar verschillende bedrijfsprocessen of dagelijkse werkzaamheden om het effect van byod hierop te kunnen analyseren.

Na deze brede inventarisatie kom je met een aanvalsplan, begroting en nog wat andere zaken waardoor de picture van wat er gaat komen op papier duidelijk wordt. Een byod-traject staat 70% op papier en 30% in de uitvoering.

Uiteraard is mijn antwoord hierboven wat kort en samengevat gegeven.

Een panel discussie is altijd interessant. Op initiatief van een mooi bedrijf hebben we een tijd geleden een Agile discussie bij dat bedrijf gehouden. Ik denk dat deze werkwijze nog door andere bedrijven overgenomen kunnen worden waardoor deze discussies regelmatig plaats kunnen vinden.
En als je aan mij vraagt waar je over wilt discussiëren dan ga ik gelijk zeggen: Is een vooronderzoek voor de start van een byod traject zinvol?
Uiteraard heb ik nog andere onderwerpen.

Ik heb in mijn reactie hierboven een vraag aan jou gesteld:

"Verder ben ik benieuwd wat je als onvoorspelbaarheid binnen BYOD ziet"

Hopelijk heb je tijd hierop te reageren.een fool met een tool is een fool.
een debiel met een mobiel is blijkbaar iemand die druk legt op het datacenter en een bedreiging vormt via schaduw ICT.

Kan de ICT afdeling niet een schaduw ICT datacenter ter beschikking stellen om dit te faciliteren ? Daarmee los je zowel het performance als het controle probleem op. Via Applicatie-level en L2/L3-level scanning technieken kan het schaduw landschap in kaart worden gebracht. Zo las ik hier laatst. Beschrijf de reguliere en schaduw ict-stack (wellicht eerst horizontaal mergen) vervolgens in SOA termen die je tot de laagste component softwarematig definieert. Daarmee ontkoppel je je hele ICT van de implementatie wat je een enorme vrijheid geeft mbt bijv de hosting. (vergeet azijnzeikers als Ewout die wat over performance en afhankelijkheden en kosten zullen zeuren en de onmogelijkheid van SOA in het algemeen. We hebben het immers over slappe ideeen bij voorkeur met moeilijk woorden en niet over realiteit).

Ik denk dat deze werkwijze nog door andere bedrijven overgenomen kan worden :-)

Reza,

Dank voor je uitleg/toelichting . Ik heb in mijn reactie naar Henri al ietwat extra toelichting hier op gegeven. Ik zie nu in dat ik niet helemaal duidelijk te volgen was.

Ik zat namelijk echt nog te denken in een appels met peren vergelijk ( traditioneel / nieuwe werken ) Dit zal natuurlijk niet overal even actueel zijn. Maar toch zie ik het zo nu en dan nog wel eens gebeuren. Nog te vaak wordt er direct van een traditionele desktop overgestapt naar een VDI/BYOD infrastructuur. En dit is voor sommige nog een te grote stap.

Reza,

BYOD wordt in mijn ogen alleen maar een succes als het gestimuleerd wordt. Want waarom zou je je prive devices gratis en voor niets op je werk gaan gebruiken? Ze slijten zo harder en het levert je persoonlijk niets op.

Als behalve de techniek ook het niet technische gedeelte goed in geregeld wordt, is de kans op succes vele malen groter. Dit kan door het inzetten van je eigen device aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld een vergoeding/bijdrage.

In mijn optiek is het succes van BYOD enerzijds de juiste techniek,de implementatie en het management hier van, en anderzijds ook alle niet technische zaken zoals beleid, vergoedingen, promotie, het nieuwe werken . Dat laatste valt vaak buiten de verantwoordelijkheden van de IT afdeling. En blijft daar door nog te vaak onderbelicht.

Ruud,
[...] Als behalve de techniek ook het niet technische gedeelte goed in geregeld wordt, is de kans op succes vele malen groter [...]

Zeer mee eens! Maar je collega Ewout noemt deze aanpak "de gebruikelijke zeemeeuwen consultancy"!


De zaken die je benoemd hebt zijn verborgen in mijn toelichting. Daarom zei ik eerder dat ik mijn reactie samengevat en kort heb opgesteld.
Succes van byod heeft naar mijn mening niet veel met stimulatie te maken, gebruikers zijn al gestimuleerd om met hippe spullen te werken. Ik denk dat succes van byod eerder te maken heeft met hoe je dit verschijnsel ingepast hebt in je werkprocessen, de juiste middelen/interface en nog vele andere aspecten die je in je inventarisatie tegen komt. Bovendien een stukje van de inventarisatie heeft te maken met adoptie van deze zaak niet alleen door gebruikersorganisatie maar ook door de beheerafdeling. Kortom, de byod assessment kent verschillende onderwerpen die aangepast aan dit verschijnsel benaderd worden.

Reza,

Dank voor je toelichting. En Ewout en ik hebben beide een eigen mening en ja die verschilt zo nu en dan wel eens. Maar ja dat maakt de discussie alleen maar leuker en meer leerzaam.

De adoptiegraad binnen een organisatie kan zeer hoog zijn alles alle hier boven genoemde zaken correct aangepakt en op de juiste manier gepromoot en onder de aandacht worden gebracht.

Als een bedrijf dit goed aanpakt en hier in voorop loopt dan valt dit positief op in de arbeidsmarkt. En dit kan zelfs nieuwe medewerkers opleveren.

@Reza
"De tijd dat we een oplossing konden bedenken voor de komende 5 tot 10 jaar is al lang voorbij. IT moet flexibel zijn en gebaseerd op dit feit kun je altijd de consequenties van je besluiten, investering en ook in jouw woorden de capaciteitsmanagement, van tevoren inschatten en opwegen tegen je ROI. IT moet flexibel zijn en gebaseerd op dit feit kun je altijd de consequenties van je besluiten, investering en ook in jouw woorden de capaciteitsmanagement, van tevoren inschatten en opwegen tegen je ROI."

Als je werkelijke business eigenaar vraagt wat deze het belangrijkst vindt dan zal hij/zij zeggen de data, meestal moet deze 7 jaar of langer bewaard worden en conform bepaalde vereisten. Zie daar uitleg van 'zeemeeuwen consultancy' - iets bepalen zonder rekenschap te nemen van alle eisen en degene die dit wel doen op de kop te schijten. Ook benieuwd naar het ROI verhaaltje, druk je eens uit in harde en bewezen cijfers want tot op heden zijn het toch nog vooral de legacy systemen die voor de inkomsten zorgen. Er zit namelijk een enorm verschil in digitaliseren en automatiseren.

Ook wel apart, eerdere investeringen van miljoenen versneld afschrijven om zo de apparaten van een paar honderd Euro die gebruikers aangeschaft hebben te kunnen faciliteren, who is running the business?

Ewout,
Uit je reactie maak ik op dat je geen ervaring met dit soort trajecten hebt. Of, het kan ook zijn dat je door je tunnelvisie niet de kern van mijn boodschap in de bovenstaande reacties kan/wilt inzien.

De informatie uit de eerste versie van deze inventarisatie wordt verder aangevuld met PvE (7 jaar bewaartijden bijvoorbeeld), huisregels en nog veel andere onderwerpen die specifiek voor de betreffende omgeving gelden. Dit maakt de in jouw termen "zeemeeuwen consultancy" een complete blauwdruk voor een byod traject.

Het is niet mijn ROI verhaaltje. De blauwdruk helpt de eigenaar van BC om een betere berekening/inschatting te maken van de uitkomst van de verwachte resultaten, de benodigdheden en investering. In dat kader komt de legacy en andere showstoppers binnen de huidige ict-omgeving naar boven om het beeld compleet te maken.

[...] Ook wel apart, eerdere investeringen van miljoenen versneld afschrijven om zo de apparaten van een paar honderd Euro die gebruikers aangeschaft hebben te kunnen faciliteren [...]

Het spijt me Ewout, dit toont aan dat je weer met oogkleppen op naar dit verschijnsel en ook naar de aanpak hiervan kijkt. Als je weet welke zaken en processen je met mobile devices efficiënt, optimaal en effectief kunt maken dan roep je zoiets niet. Een BYOD traject betekent niet alleen het ondersteunen van apparaten van gebruikers maar ook het vergroten van mobility in je werkprocessen daar waarhet kan om efficiëntie te vergroten. Daar zijn gelukkig voldoende voorbeelden van.

Ik zou zeggen maak kennis met de aanpak en inhoud van de 'zeemeeuwen consultancy' voordat je daar als architect last van krijgt.

@Reza
Je reacties beginnen steeds meer te lijken op dat programma van Han Pekel waarin kinderen hun favoriete stripfiguur na mochten doen: "Miep, miep. Vrooooem!!!"

Of BYOD Roadrunner of road kill gaat worden moet de tijd uitwijzen maar ik zie op dit moment dus dezelfde dataconsolidatie die al eerder volgde toen bleek dat teveel vrijheid niet voor betere informatie zorgde.

Kom maar op met voorbeelden die bewijzen dat hiermee de efficiency van de bedrijfsvoering verbeterd want als ik de notities van Ovum congres teruglees of kijk naar de verhalen in de krant ben ik niet de enige die kritische kanttekening zet bij je uitspraken.

Mensen,

Ik wil helemaal geen BYOD. Laat mijn werkgever mij de tools geven die ik nodig heb. Laat mijn werkgever ervoor zorgen dat het getest is en werkt en blijft werken.

Thuis doe ik wel BYOD. Ik bouw mijn eigen desktop en server wel, en daar kan ik doen wat ik wil. En als het niet werkt...
... heb ik ook nog lol om uit te zoeken waarom.

Waarom BYOD nou zo leuk is heb ik nog nooit begrepen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-28T13:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.