Zonnestorm kan harde schijf beschadigen

Kans op stroomstoring en platterschade

Zonnestorm

De zonnestorm is ook verantwoordelijk voor het Noorderlicht, dat bij heldere hemel dit keer ook in Nederland waarneembaar kan zijn.

Een zonnestorm bereikt vandaag, 12 september, morgen en zondag de aarde. Deze zonnestorm brengt naast een prachtig noorderlicht ook een grote kans op elektriciteitsuitval met zich mee. Voor computers en harde schijven kan dit funest zijn.

De zonnestorm is ontstaan door een krachtige uitbarsting op de zon. Hierdoor is een plasmawolk van elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeblazen. In 1989 viel als gevolg van een zonnestorm het energienetwerk in de Canadese provincie Quebec uit. De prognose is dat vandaag in de namiddag rond vijf uur de 'wolk' Nederland bereikt. Men verwacht dat de storm tot en met zondag 14 september aanhoudt.

Stellar Data Recovery, specialist in het herstellen van data op pc's, waarschuwt bedrijven en met name particulieren in Nederland voor deze zonnestorm. Kees Jan Meerman van Stellar Data Recovery adviseert de particuliere gebruiker de computer enige tijd los te koppelen van elektriciteit.

Indien de zonnestorm elektriciteitsnetwerken verstoort, kunnen twee soorten beschadigingen optreden. Ten eerste kan door het abrupt tot stilstand komen van de draaiende onderdelen een zogenaamde 'head crash' optreden, waardoor de koppen en platters van de harde schijf beschadigd kunnen raken. Het verlies van data en andere gevoelige informatie is bij deze beschadiging reëel. Ten tweede kan ook het file system van de pc beschadigd raken. Ook deze beschadiging heeft het risico van dataverlies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En de zakelijke gebruiker heeft er geen last van?

De harde schijf komt wel vaker tot stilstand en dat weet de disk ook niet van te voren. Dus dat is niet geheel correct.

Alsmede bij stilstaande systemen kunnen er ook door magnetische velden spanningen in gegenereerd worden.
Alleen een kooi van faraday biedt volledige bescherming.

De zakelijke gebruiker maakt vaak gebruik van noodstroom voorzieningen...

Mooi staaltje journalistiek. Kan bij dit soort berichten niet ergens "Advertorial" geplaatst worden? Er staat nog net geen contactformuliertje bij om direct de diensten van dit bedrijf (ik ga het niet nog een keer noemen) in te schakelen.

Hedendaagse apparatuur kan prima omgaan met abrupte uitval van de energietoevoer. En een beetje bedrijf heeft natuurlijk een UPS bij stroomuitval en redundantie van hun belangrijke data op meerdere schijven. Ik zie het probleem niet.

Kom op, Computable, bedrijf eens journalistiek. Heb steeds vaker het idee dat dit een nieuwsbrief is geworden waarin persberichten gecopy-paste worden. Jammer.

Het bedrijf (ik ga de naam ook niet herhalen) zou op zijn minst een kort overzicht kunnen meesturen met de oorzaken van gegevensverlies, en hoe vaak die voorkomen. Dan blijkt waarschijnlijk dat de kans dat je data kwijtraakt door een zonnevlam veel kleiner is dan door andere oorzaken. Maar de impact (alle harde schijven in een groot deel van de wereld) is potentieel veel groter.

Een zonnevlam zal eerder de gegevens in het RAM beschadigen dan die op een harde schijf. De meeste gebruikers zullen dit ervaren als "Windows crasht weer." Hoe het zit met SSD's weet ik niet.

In plaats van "loskoppelen van het electriciteitsnet" kun je mensen beter adviseren regelmatig backups te maken.

Dus met andere woorden, Vandaag gaat Kees thuis zijn pc's loskoppen van het stroomnetwerk... tot en met zondag...

@Kees, als je geen zin hebt om dit weekend thuis te werken,, verzin dan toch even wat anders ; )


Welke risico's spreken we nu over? Is dit het natuurlijk equivalent van de elektromagnetisch puls?

De gevolgen van stroomuitval zijn helder (blijkbaar loopt stroomvoorziening een risico bij zonnevlammen. Waarom moeten we ergens anders lezen).

Het tweede risico suggereert een voorkeur van zonnestormen voor het filesysteem. Dit lijkt me sterk. Dat zonnestormen een verstoring van elektronische velden kunnen veroorzaken, maakt dat er risico's zijn op plaatsen waar elektronen wonen (zon klopt niet, maar klinkt zo lekker).

Hoe kleiner de structuren, hoe groter het risico dat hierin verstoringen optreden. Een systeem dat uit staat kan niet verstoord worden in zijn verwerking. Voor opgeslagen data heeft uitschakelen van de stroom geen effect. Een goeie backup en een kooi van Faraday zal meer doen.

Nog nooit gehoord van het aard magnetisch veld dat ons voor het over grote deel van dit soort "stormen" beschermt.
Dan hebben we nog een voeding in PC's die er meestal eerst uit ligt en vaak/meestal een filter tegen spikes heeft.

Dus is dit zwaar overdreven en ontkent enkele basale natuurwetenschappelijke wetmatigheden. In het vervolg beter opppassen bij de natuurkundeles of is het met opzet overdreven . . . ?

Op http://www.swpc.noaa.gov/alerts/alerts_timeline.html is een informatief kaartje te vinden. Op dit moment is de kracht G2. De voorspelling is dat de zonnestorm oploopt tot G3 in dit weekend.

Een headcrash wanneer de disk spanningsloos wordt ? Yeah right....
Waarschijnlijk als je hem ook direct van 3 hoog uit het raam werpt.
Wanneer een HDD spanningsloos raakt, gaat het zgn coil meganisme in werking en keert de arm met koppen terug naar de beginpositie en wordt magnetisch verankert door het wegvallen van de spanning.
Mooi artikel hoor, ik vermoed dat er wel een kern van waarheid in zit, mbt. EMP energie, maar dan loopt het RAM geheugen inderdaad meer risico.
De power supply brandt mogelijk niet snel genoeg door om andere onderdelen te beschermen.

Dus met een beetje zonnestorm krijgen we zelfs de hele cloud plat?
Ik denk dat ik maar lekker ga genieten van wat muziek en biertjes dit weekend, en zie maandag wel hoe groot de stormschade is :)

Fear Uncertainly and Doubt ! o.a. bekend van het jaar 2000 probleem.

Welnu Henk Boot, de aarde wordt jaarlijks regelmatig getroffen door zonnestormen.
Deze veroorzaken het natuurverschijnsel Noorderlicht.
Als radio amateur weet ik dat omdat ik daar vroeger gebruik van maakte voor het maken van bijzondere radio verbindingen over grote afstand.

Geen dagelijks verschijnsel maar ook niets bijzonders.
Maar sensatie zoeken is natuurlijk wel heel belangrijk als je verder niets te melden hebt.

@PaVaKe niks te muziek, alles op je harde schijf wordt gewist en je CDspeler gaat stuk
Doe als ik koop een gitaar, banjo, mandoline en een uke. Plenty muziek voor het weekend ;)

@Pascal: weliswaar off topic, maar als het goed is, is de muziek live, waarbij hopelijk niet teveel ICT nodig is (appelpop en biereloth)

Een druk weekend vol met mooi weer en zonnestormen gehad.
Terwijl mijn naamgenoot naar live muziek mocht luisteren moest ik het doen met herrie afkomstig uit een laptop gevolgt door een dikke Akay versterker.
De laptop heeft de zonnestorm prima doorstaan, net als al mijn eigen systemen thuis en op mijn werk die vrolijk door zijn blijven bollen.

Over tot de orde van de dag op naar de volgende afschrikwekkende gebeurtenis zonder enige invloed.

Precies Pascal, ik opende Computable vandaag ook vol verwachtingen van berichten dat half Nederland z'n prive documentjes was kwijt geraakt. Wat blijkt? Niks! Op het hele wereld wijde internet niet één spoor kunnen vinden van iemand die data kwijt is. Het zou Computable sieren om nog even verklaring te plaatsen hoe dat nu in hemelsnaam mogelijk is. Gelukkig heeft het bedrijf wat niet genoemd zal worden even een gratis reclame momentje kunnen meepikken.

Jasper, dat denk ik dus niet.
Het harde bewijs dat het hier om FUD ging en niet om ter zake deskundigheid. Niet echt handig voor de goede naam.
Ik ken overigens zat lui die data van PC's kunnen recoveren.
Ben benieuwd hoe goed stellar presteert op een OpenBSD PC met encrypted disk.
Ach ja.. iedereen heeft zo wel wat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-12T11:30:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.