Samsung verliest kort geding tonercartridges

Samsung Nederland heeft een kort geding over tonercartridges tegen vier Nederlandse dealers verloren. Samsung wilde een verbod op de verkoop van sommige huismerk-cartridges voor de door het Koreaanse bedrijf geproduceerde printers, vanwege het gebruik van een bepaalde chip. Daarmee zou inbreuk worden gemaakt op een deze zomer verleend Europees patent van Samsung. De rechtbank van Den Haag betwist dat.

De gedaagde bedrijven A1 Interflow, Dark Stone, Digital Revolution en Maxperian menen dat het patent op de chip niet inventief is en dat het patent door Samsung daarom ten onrechte gebruikt wordt om een monopolie te krijgen op de verkoop van cartridges die geschikt zijn voor bepaalde Samsung-printers. De rechter oordeelde in kort geding dat het patent van Samsung waarschijnlijk niet inventief is en dat er een grote kans is dat in een bodemprocedure het patent nietig wordt verklaard. Alle vorderingen van Samsung werden dan ook afgewezen.

Octrooi waarschijnlijk nietig

‘Onze huismerkcartridges zijn gemaakt met respect voor intellectuele eigendommen zoals patenten’, zegt Digital Revolution-directeur Gerben Kreuning van webshop 123inkt.nl. ‘Onze klanten vinden het belangrijk dat er een betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig alternatief wordt geboden voor hun printercartridges. De rechter is het met ons eens dat het octrooi van Samsung waarschijnlijk nietig is en wij kunnen onze huismerkcartridges dus blijven verkopen.’

De rechtbank betwist dus \of Samsung exclusief recht heeft op dit patent. Een eventuele bodemprocedure kan hierin duidelijkheid verschaffen, maar of die daadwerkelijk gaat komen is nog onbekend. Samsung moet in ieder geval de gemaakte proceskosten van de webshops, in totaal 78.400 euro, betalen. 

Eerdere rechtszaak

Vorig jaar daagde Samsung ook al vier dealers voor de rechter. Deze zaak had betrekking op de distributie van niet gelicensieerde non-oem tonercartridges. Samsung ontdekte dat verschillende typen gekloonde tonercartridges beschikbaar waren op de markt en diende op 14 november 2013 in Nederland een verzoek in voor een voorlopig verbod. Deze gekloonde tonercartridges zouden inbreuk maken op de sleutelpatenten en designs van Samsung Electronics. Het verbod werd aan drie van de vier webshops opgelegd en is nog steeds van kracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Enerzijds is het goed dat Samsung waakt voor piraterij, anderzijds blijven deze consumables de melkkoe van printers.

Ergens lijkt het er hier op dat ze een speciaal ontwerp cartridge of tankje maken, daar patent op aanvragen en daarmee monopoy hebben - lees goedkope printers met dure consumables in de markt kunnen zetten.
Dat is natuurlijk met toner de vorm van de cartridge, bij inkt, zorgen dat men 'm niet met een spuitje kan navullen/ de kop niet te lang mee kan en wat Xerox "slim" gedaan heeft met hun wax, tja daar zal ook wel iemand in gedoken zijn.

Mag je deze consumables eigenlijk vergelijken met de brandstof van een Auto?
Laat ze een duurzame auto ontwerpen met een vaste brandstoftank en -tja ik zie de spare printkoppen al weer voor de problemen gaan zorgen...

Kortom we gaan voor een hybride printer die met allerlei materialen (op) allerlei materialen kan printen in alle (3) dimensies.

@M van Mierlo,

Je eerste opmerkign is nogal tendensieus !
Er is hier absoluut geen sprake van piraterij, er wordt niets ontnomen van de fabrikant, wel is er (zoals je zelf al eigenlijk aangeeft) sprake van gezonde concurentie.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-05T17:15:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.