Cisco maakt sprong voorwaarts op servermarkt

Cisco gaat rol spelen in de servermarkt.

De West-Europese servermarkt doet het iets beter dan het wereldwijde gemiddelde. Onder de leveranciers maakt vooral Cisco een sprong voorwaarts, maar onder de radar zitten ook minder bekende spelers klaar.

Eén procent. Dat is volgens de analisten van Gartner de wereldwijde groei in het derde kwartaal op de verkoop van servers. De omzet stijgt met 1,7 procent. Maar er valt geen wereldwijde trend vast te stellen. Noord-Amerika en Azië groeien, terwijl de markt in Oost-Europa, Afrika/Midden-Oosten en Latijns-Amerika krimpt.

De West-Europese servermarkt boert met 2 procent (aantallen) en 3,8 procent groei (omzet) iets beter dan de rest van de wereld. Gartner wijt die lokale verschillen aan de economische omstandigheden. Ook is de groei in Noord-Amerika en Azië te danken aan zogenaamde hyperscale bedrijven die er gevestigd zijn. Zij zijn degenen die momenteel geld uitgeven aan extra machines.

Onder de radar

Aan de kant van de verkopen blijft HP marktleider ondanks een omzetdaling van 0,9 procent tot 3,374 miljoen dollar. IBM blijft op de tweede plaats, maar ziet zijn omzet 17 procent dalen. Verder in de top vijf zien we Dell, Cisco en Oracle, waarbij vooral opvalt dat Cisco op jaarbasis 30 procent groeit. Met 6,2 procent marktaandeel staat het bedrijf nog ver van een plaats in de top drie, maar het haalt in een jaar tijd zo'n 180 miljoen dollar meer uit de serververkoop. Dell en Cisco zijn de enige groeiers.

Interessant om te weten is dat de top vijf op basis van het aantal servers er anders uitziet. HP blijft marktleider gevolgd door Dell en IBM. Maar dan zien we Huawei en Inspur Electronics respectievelijk op plaats vier en vijf. Twee spelers met een respectievelijke groei van 34,3 procent en 81,9 procent op jaarbasis.

Als we kijken naar het type servers dan groeien X86-modellen wereldwijd met 1,2 procent (aantal) en 7,4 procent (omzet). RISC/Itanium Unix systemen dalen met 17,1 procent (aantal) en 0,8 procent (omzet).

I.s.m. Datanews​

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-03T15:32:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.