Panasonic komt met nieuw stevig notebook

Panasonic onthult een nieuwe semi-robuuste notebook waarmee het bedrijf in deze markt van extra stevige computers de toon wil zetten. Deze 'semi-rugged' Toughbook CF-54 is stukken lichter en dunner dan de vorige modellen en lijkt steeds meer op een normale zakelijke laptop. De Toughbook CF-54 is speciaal bedoeld voor diagnose-doelstellingen voor onder meer medewerkers in de autobranche en de zorg én voor veld- en servicewerkers die op pad zijn voor reparaties, onderhoud of administratieve activiteiten. Er zijn drie versies beschikbaar van dit stevige apparaat, waarvan twee zonder en één met aanraakscherm.

De nieuwe Toughbook CF-54, die vanaf eind februari beschikbaar is, is uitgerust met de nieuwste vijfde generatie Intel CoreTM vProTM-processor voor betere prestaties en een lager energieverbruik. Prijzen variëren tussen de 1544 en 2247 euro. Volgens Panasonic is dit nieuwe model 50 procent dunner en 25 procent lichter in vergelijking met de CF-53. 'De CF-54 combineert de semi-robuustheid met de business-uitstraling van een standaard notebook', zei Mark Thorne, directeur Panasonic Computer Product Solutions Europa tijdens de presentatie.  

Panasonic presenteerde de nieuwe Toughbook CF-54 in de Porsche-fabriek in het Duitse Leipzig. De automobielbranche is van oudsher een grote afnemer van dit soort robuuste notebooks die tegen een stootje kunnen. Zo gebruiken veel garages robuuste notebooks voor het uitlezen van digitale informatie van auto's tijdens onderhoudsbeurten en reparaties.

Maar ook autofabrikanten, zoals Porsche, zetten de apparaten in voor onder meer r&d-doeleinden. Zo bouwt Porsche Panasonic-notebooks in zijn prototypes om gegevens tijdens allerhande testen en testritten te verzamelen en op te slaan. Zo'n notebook moet dan wel tegen botsingen en trillingen kunnen.

Stoere apparaten

Volgens Thorne groeit de markt van 'fully rugged' notebooks - de echt robuuste computerapparatuur die volledig stofvrij is, onder water gehouden kan worden en van een ladder kan vallen zonder te breken - amper meer. 'Maar de markt voor semi-rugged notebooks groeit wel. De apparatuur wordt dunner en lichter en begint steeds meer op de gangbare notebooks te lijken. Je ziet dan ook dat meer en meer sectoren dit soort steviger apparatuur aantrekkelijk vinden om te gebruiken.'

Panasonic is bijvoorbeeld van oudsher actief voor de autobranche, de nutssector, de telecombranche, de industrie en de professionele dienstverlener (bijvoorbeeld monteurs van wasautomaten), maar wil zich met de nieuwe Toughbook ook gaan richten op de verzekeringsmarkt (schade-experts), bouwwereld en overheidssector (met name Defensie). 'Met ons nieuwe model van de Toughbook-lijn willen we in deze niche de toon zetten. De tijd dat een veld- of servicemedewerker een koffer met notebook en printer van tien tot vijftien kilo mee moest zeulen, is echt voorbij', aldus Thorne.

Specificaties Toughbook CF-54

Het 14,0-inch display is leverbaar in hd (1366x768), Full-hd (1920x1080) of Full-hd met capacitief multi-touch touchscreen. De displays leveren de helderheid en de visuele details die nodig zijn voor verschillende werkomstandigheden. Er is ook een optie voor een afzonderlijke AMD FireProTM M5100 grafische kaart voor een nog betere grafische weergave. De CF-54 wordt geleverd met de meest recente Windows 8.1 Pro Update met een optie voor Windows 7 Professional (beschikbaar via downgraderechten van Windows 8.1 Pro).

Volgens Panasonic is de Toughbook CF-54 momenteel de best beschermde semi-robuuste notebook, met magnesiumplaten aan alle vier zijden, volledige spatbescherming van het toetsenbord en het scherm en een kap in honingraatstijl voor maximale bescherming tegen stoten. Het apparaat is bestand tegen valpartijen van een hoogte van maximaal 76 centimeter. Voor meer gebruiksgemak heeft het apparaat een eigen integrale draaggreep.

De batterij heeft een levensduur van elf uur. De notebook heeft een hot-swap optie, zodat de batterij verwisseld kan worden zonder het apparaat af te sluiten. Er is ook een mogelijkheid voor een tweede batterij waardoor de batterijduur tot maximaal achtien uur kan worden uitgebreid.

Om voor mobiele medewerkers onderweg het leggen van een verbinding zo eenvoudig mogelijk te maken is de Toughbook CF-54 uitgerust met een set interfaces, waaronder een standaard-lan-poort, vga en hdmi voor projectoren, printers en schermen, een True Serial-poort voor aansluiting op oudere systemen, usb 3.0- en 2.0-poorten en een sd-kaartsleuf. Wireless lan a/b/g/n/ac (maximaal 866 Mbps) en Bluetooth v4.0 zijn opgenomen voor snelle gegevensoverdracht. De notebook wordt geleverd met een dockingconnector voor gebruik in een voertuig of op het bureau, en een optionele 4G lte, dual-passthrough antenne, contactloze smartcardlezer en vingerafdruklezer.

De modulaire Toughbook beschikt over een optioneel configuratiegebied. Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen een dvd-station, een tweede batterij, een pc-kaartsleuf of een smartcardlezer worden geconfigureerd. Bovendien is er een speciale configuratiepoort beschikbaar die kan worden gebruikt voor een tweede lan- of robuuste usb- of speciale gps- of vierde usb 2.0-poort.

Het HD-model wordt standaard geleverd met een vaste schijf van 500 GB. De Full-hd-modellen (met en zonder touchscreen) hebben standaard een vaste schijf van 128 GB. Het apparaat is onder meer uitgerust met een webcam van 2 megapixel, zodat visuele communicatie op alle locaties en in alle omgevingen mogelijk is. Het apparaat heeft ook een toetsenbord met achtergrondverlichting voor bediening in het donker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-13T14:13:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.