Software maakt diefstal mobieltje onaantrekkelijk

Een stukje software dat het 06-nummer van de dief doorgeeft als het toestel gestolen is en van een nieuwe SIM-card is voorzien, daarmee komt het Nederlandse bedrijf Denda.

De software in kwestie, Sim Watcher, is net zo makkelijk op de mobiele telefoon te zetten als een beltoon of een game. Het werkt heel eenvoudig: bij de installatie ervan op de mobiele telefoon geeft de gebruiker zijn e-mail-adres op en eventueel zijn adresgegevens. Bij verlies of diefstal wordt in de meeste gevallen de SIM-kaart verwisseld en daar zit hem nu net de kneep.

 

Zodra de mobiele telefoon ‘merkt’ dat er een andere SIM-kaart wordt geactiveerd, stuurt de mobiele telefoon zonder dat de nieuwe gebruiker daar iets van merkt een SMS-bericht naar een server bij Denda. De rechtmatige eigenaar ontvangt vervolgens een e-mail met het 06- nummer van de persoon die de mobiele telefoon met de nieuwe SIM-card gebruikt De e-mail bevat naast het 06 nummer ook het IMEI nummer van de mobiele telefoon. Hiermee loopt Denda alvast vooruit op de initiatieven van de operators voor de aanleg van een database met landelijke IMEI nummers van gestolen telefoons.

Als SIM Watcher is geactiveerd, verschijnt er een scherm in de mobiele telefoon van de nieuwe gebruiker met de melding dat de telefoon eigendom is van iemand anders. De rechtmatige eigenaar kan ervoor kiezen om in dit venster zijn of haar adresgegevens te laten zien. Het venster verschijnt automatisch elke 10 minuten in beeld bij de nieuwe gebruiker. Hiermee worden dan in ieder geval eerlijke vinders in de gelegenheid gesteld de mobiele telefoon aan de rechtmatige eigenaar terug te geven.

SIM Watcher is on-line te bestellen en kost 9,95 euro.  De enige beperking is dat het product nog niet voor alle merken mobiele telefoons beschikbaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat dit een perfecte oplossing is voor de beveiliging van mobieltjes! Ik heb nog maar 1 vraag na het lezen van dit artikel:

"De software in kwestie, Sim Watcher, is net zo makkelijk op de mobiele telefoon te zetten als een beltoon of een game."

Games kun je ook van je mobieltje verwijderen, hoe hebben ze dit opgelost? Kunnen ze dit VANUIT de software blokkeren?

Mvgr,

Marno

Echter, de rechtmatige gebruiker wil ook wel eens van SIM kaart wisselen.
De in te bouwen opties om dit mogelijk te maken zijn binnen de kortste keren gekraakt en dus helaas voor Denda en de rechtmatige eigenaar.

Om welke mobiele telefoon merken gaat het hier?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-24T13:13:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.