Atos en CEA bouwen exaflop supercomputer

Atos en het Franse Commissariaat voor Alternatieve en Atoom Energie (CEA) werken aan een exaflop supercomputer. Zij hebben de doelstelling om naar eigen zeggen de snelste computer ter wereld in 2020 te leveren. De partijen werken samen aan de Tera1000, een Bull-supercomputer en de voorloper op de exaflop.

Atos en CEA willen in 2020 een exaflop supercomputer leveren. Hier is naar eigen zeggen een technologische doorbraak voor nodig. Allereerst moet er een oplossing worden gevonden voor het overmatige elektriciteitsverbruik van de supercomputer. Daarom werkt CEA samen met technologische specialisten voor het ontwerp van de toekomstige computers. In de eerste fase werken CEA en Atos aan een voorloper op de machine voor de militaire applicatie divisie (DAM) van het commissariaat. Deze supercomputer heeft een rekenkracht vergelijkbaar met de Tera100, maar gebruikt vijf keer minder energie. Het eerste component van dit systeem is geleverd op 14 april 2015.

Exaflops en petaflops

Daarna wordt de architectuur van het voorlopige design van de nieuwe generatie exaflops supercomputers ontwikkeld. In 2017 moet een prototype gereed zijn, dat een rekenkracht van 25 petaflops heeft en beschikt over een capaciteit vergelijkbaar met de Tera100, maar wel twintig keer minder energie verbruiken.

François Geleznikoff, hoofd van CEA's militaire applicatie divisie DAM: ‘Het CEA/DAM team is de drijvende kracht achter de ontwikkelingen voor high performance computing in Frankrijk en Europa sinds het begin van deze eeuw. Met name de DAM divisie heeft geholpen om een ecosysteem te ontwikkelen, waarmee het mogelijk is om op langere termijn competitieve en soevereine supercomputers te produceren, die voldoen aan onze eigen wensen en behoeftes.'

Atos heeft een exa-schaalprogramma, waarvan het doel is om voor 2020 een nieuwe generatie supercomputers te ontwikkelen. Qua rekenkracht moeten deze supercomputers de exaflop grens passeren - meer dan een triljoen opdrachten per seconde kunnen uitvoeren - en tegelijkertijd veel minder elektriciteit verbruiken.

Supercomputer Atos

Atos heeft al meer ervaring met de ontwikkeling van supercomputers. In 2013 ging het samen met Fujitsu een samenwerking aan met het Spaanse Instituut voor Technologie en Hernieuwbare Energie (ITER) om de geavanceerde supercomputer Teide-HPC (high performance computing) te leveren, installeren en beheren.

Atos deed eind mei 2014 een bod van ongeveer 620 miljoen euro op het Franse Bull. In augustus later dat jaar zette Atos de overname definitief door

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-10T11:24:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.