Mega-overname

Dell legt 67 miljard neer voor EMC

VMware blijft beursgenoteerd en wordt aparte divisie binnen bedrijf

Handen schudden

Dell neemt voor 67 miljard dollar (58 miljard euro) opslagconcern EMC over. De directies melden dat er een overeenkomst ligt. De aandeelhouders van EMC moeten nog instemmen met de mega-overname. De EMC-directie geeft een positief advies. Met de overname lijft Dell naast EMC ook VMware, Pivotal, VCE, RSA en Virtustream in. VMware behoudt zijn beursnotering om verdere groei van die activiteiten te versnellen.

Dat staat in een persbericht dat Dell maandag in de VS voorbeurs bekendmaakte. Eerder waren er al onbevestigde geruchten over de deal. De overnamesom wordt gefinancierd door Dell-oprichter en eigenaar Michael Dell en de investeerders MSD Partners en Silver Lake.

Volgens de kopers ontstaat door de combinatie van Dell en EMC een ict-bedrijf dat het hele spectrum bedient van software-defined data center-diensten tot hybride clouds, verbonden infrastructuren, mobiele oplossingen en security-diensten.

Door de samenvoeging van EMC en Dell ontstaat 's werelds grootste ict-bedrijf zonder beursnotering. Michael Dell haalde in 2013 zijn bedrijf van de beurs uit frustratie over de korte-termijnvisie van handelaren op Wallstreet. Hij zegt door de nieuwe eigenaarsconstructie beter te kunnen voldoen aan de vraag en behoeften van klanten zonder gehinderd te worden door de druk van aandeelhouders die direct financieel resultaat willen.

VMware

Virtualisatiespecialist VMware blijft wel beursgenoteerd. Dell verwacht dat VMWare door een combinatie van die notering aan de handelsbeurs én synergie met het Dell-portfolio de snelste groei kan maken.

Dell en EMC hadden in het verleden sterke banden. Maar daar kwam in 2011 een deuk toen Dell na tien jaar stopte met het (weder-)verkopen van opslagproducten van EMC. Hoewel er een partnerovereenkomst tot 2013 lag, werd die samenwerking vroegtijdig verbroken. Betrokkenen spraken destijds van een pijnlijke scheiding. Met de huidige overname kunnen beide partijen weer werken aan een goed huwelijk. x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Meet your new owner Ruud (M.) :-)

Ik ben niet op de hoogte van groottes, maar EMC lijkt me groter dan Dell.

Iemand nog een link naar een leuke analyse wat hier gebeurd?

Denk dat VMWare zo weer doorverkocht is. Dell kan moeilijk Microsoft verloochenen. Wel heerlijk dat bedrijven als deze gewoon weer "private" worden. Er zitten dan wel weer veel investeerders achter, maar beurswaarde (lucht) wordt niet meer de driver in visie en strategie. Prachtige zet igg.

Niet alleen EMC maar ook VMware, Pivotal, VCE, RSA en Virtustream.....Geweldig!

- Wat gaan IBM en HP doen?
- Wie neemt Citrix over?
- Is deze de nieuwe XaaS concurrent naast AWS en Azure?

Let Start The Party :-)

Langzaam aan wordt de cloud een succes. Starters maken geen gebruik van traditionele IT en het MKB zal blij zijn als ze naar de cloud kunnen en zich niet meer hoeven te bekommeren over de aanschaf van hardware, zoals servers, opslag en de daarop draaiende infrastructuur software met licentievormen waar je eerst op af moet studeren. De grote organisaties experimenteren en hebben een cloud strategie die de komende jaren wordt ingevuld.
De conclusies is dat heel veel bedrijven de komende geen hardware meer gaan kopen met functionaliteit zoals die wordt geleverd door EMC in de vorm van opslag of opslag en servers zoals Dell. Als je de voorspellingen die forrester en Gartner doen op dit gebeid moet geloven wordt er de komende jaren, tot 2020, 30-50% minder hardware verkocht en de jaren daarop zal het dalen tot 20% van het volume nu. In de IT gaat de acceptatie niet en de afbouw van systemen niet snel, maar de algemene trend is dat bedrijven veel minder hardware gaan kopen. De hardware portfolio van Dell in combinatie met EMC is enigszins aanvullend, daar waar Dell producten heeft in het hoger middensegment is EMC in het hoge segment gepositioneerd.
De parels bij EMC zijn VMware en ook RSA. EMC heeft een beurswaarde van 50 miljard en VMware 32 miljard dollar. Dell is een paar jaar geleden van de beur gehaald voor 25 miljard dollar. Het is Goliath die David overneemt, het kleine dell versus het massief 2-3 keer grotere Dell.
HP, naast Cisco een van de andere dinosaurussen zal de komende maanden zijn hardware en software divisie splitsen.
Het is de vraag waar Dell zijn focus op gaat leggen, de integratie van beide bedrijven kan na een noodzakelijk ontslagronde winstgevend worden, maar dit moet dan wel in een krimpende markt gebeuren. De vraag is wat Dell/EMC op de cloudmarkt te bieden heeft of kan gaan aanbieden. De cloudspelers, Amazon, Google en naar verwachting ook Microsoft maken meer en meer gebruik van andere (eigen) hardware om concurrerend te zijn in de cloud ten opzichte van op organisaties gerichte (Enterprise) hardware. Ook Oracle heeft eigen hardware met de aankoop van SUN.
Dit kan wel eens de eerste grote overname zijn in een markt die moet gaan consolideren. Het is niet te verwachten, maar Dell zou met een exit strategie van VMware snel zijn financiële zaken op orde kunnen krijgen. Er zijn genoeg spelers die VMware willen overnemen, denk aan Cisco en IBM of Oracle.
Of dit een gelukkige overname zal worden valt te bezien, Dell zal een behoorlijk bedrag moeten financieren (40-45 miljard dollar) en dat kan de winstgevendheid onder druk zetten. Er is ook nog een mogelijkheid dat IBM of Cisco zich in de strijd gaan werpen. Als een organisatie binnen 60 dagen een beter bod doet, dan kan die zich eigenaar noemen van EMC. Onwaarschijnlijk is dit niet getuige de strijd om 3Par een paar jaar geleden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-12T14:22:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.