Wet van Moore gaat hooguit nog twintig jaar mee

Veertig jaar geleden 'verkondigde'Gordon Moore zijn alom geprezen 'Wet van Moore". Zelf is hij ervan overtuigd dat zijn wet nog maximaal twintig jaar opgaat.

Gordon Moore, medestichter van Intel, voorspelt dat zijn beroemde processor-wet om een fundamentele grens botst en binnen 20 jaar niet langer geldig zal zijn.  “Zoiets kan niet eeuwig blijven duren”, zegt hij. “De dimensies zijn nu zo klein dat ze de afmetingen van atomen benaderen en dat is een fundamentele grens. Ik denk dat de wet nog tien tot twintig jaar heeft voor de uiteindelijke grens bereikt is.”

Toen Moore zijn eerste voorspelling deed, bevatten commerciële chips ongeveer dertig componenten. Hij stelde toen dat hij in het lab van Intel beschikte over een exemplaar met zestig componenten. Terugkijkend op de start van halfgeleiderproductie, voorspelde hij de verdubbeling van geïntegreerde schakelcomplexiteit voor de komende tien jaar.
Toen hij het oorspronkelijke artikel enkele jaren geleden opnieuw las, had Moore het ook over zijn voorspelling dat chips zouden worden gebruikt voor het bouwen van thuiscomputers. Die voorspelling beschouwt hij echter zelf niet als visionair. “Ik wist natuurlijk helemaal niet hoe dat in de praktijk zou zijn”, zegt hij. “Toen ik voor het eerst bij Intel over thuiscomputers discussieerde, konden we ons als enige gebruiksnut inbeelden dat een huisvrouw er recepten op zou bewaren.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T09:26:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.