IBM laat wetenschapper toe tot kwantumcomputer

Kwantum

IBM Research brengt voor het eerst een droom van heel wat wetenschappers binnen handbereik. IBM maakt een kwantumprocessor via de cloud publiekelijk beschikbaar. Gebruikers kunnen hiermee voor het eerst hun eigen experimenten en algoritmes door een kwantumcomputer laten uitvoeren. IBM belooft later meer rekenkracht toe te voegen, zodat gebruikers hun experimenten kunnen uitbreiden en er nieuwe toepassingen ontdekt worden voor deze technologie.

De kwantumcomputer is één van de meest veelbelovende technologieën die een compleet nieuwe technologische revolutie ontketent. Waar we decennialang geleerd hebben dat computers alleen met nullen en enen rekenen, werkt de kwantumcomputer met ‘qubits’ die beide getallen tegelijkertijd kunnen aannemen. Door dit systeem neemt de rekenkracht van kwantumcomputers exponentieel toe bij elke qubit die eraan wordt toegevoegd. Ter illustratie, een kwantumcomputer van vijftig qubit biedt oplossingen voor problemen waar de vijfhonderd snelste supercomputers momenteel niet uitkomen.

IBM Quantum Experience

IBM Quantum Experience is de naam van het kwantumcomputing-platform dat IBM via de cloud openbaar maakt. Gebruikers kunnen algoritmes en experimenten uitvoeren op de kwantumprocessor van IBM. Of ze kunnen met de individuele kwantum bits (qubits) aan de slag. Op het platform zijn ook handleidingen en simulaties te vinden van wat er mogelijk is met kwantumcomputing.

De IBM-processor van vijf qubit vormt de opmaat naar een veel krachtigere universele kwantumcomputer. Deze universele kwantumcomputers bestaan momenteel nog niet en kunnen worden geprogrammeerd om meer dan één specifieke computertaak uit te voeren. IBM verwacht dat middelgrote universele kwantumcomputers van vijftig tot honderd qubits binnen tien jaar het levenslicht gaan zien.

Universiteiten en studenten

Door de vorderingen die kwantumtechnologie de laatste jaren heeft doorgemaakt, is de aandacht vanuit de wetenschap en het bedrijfsleven enorm toegenomen. Nu IBM zijn kwantumcomputer via de cloud publiek maakt, biedt het organisaties de kans om zelf uit te zoeken wat de technologie voor hen kan betekenen. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld hun lesprogramma’s aanvullen met experimenten die direct via de kwantumcomputer worden uitgevoerd. Studenten kunnen nieuwe carrièrepaden ontdekken die ontstaan naarmate de toepassingen van kwantumtechnologie zich in de komende jaren verder aftekenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-04T10:16:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.