NEN wil advies markt over blockchain-standaarden

Dit artikel delen:
Vraag stellen

Het Nederlands Normalisatieinstituut (NEN) start namens de International Organization for Standardization (ISO) een consultatie in Nederland naar de wenselijkheid van internationale blockchain-standaarden. Blockchain is in potentie een van de meest disruptieve innovaties sinds de uitvinding van het internet. Er ligt een Australisch voorstel over standaarden voor deze technologie. NEN vraagt Nederlandse belanghebbenden hun mening te geven over het voorstel.

Namens de ISO is op basis van een voorstel uit Australië een mondiale consultatie gestart naar de wenselijkheid van internationale blockchain-standaarden. In Nederland wordt deze consultatie uitgevoerd door NEN.

De consultatie loopt tot 1 juli 2016. Op basis van de marktconsultatie zal NEN, namens Nederland, een stem uitbrengen over het Australische voorstel.

De wereldwijde interesse in blockchain-technologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie zijn eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin is inmiddels duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort kan blockchain omschreven worden als een technologie die het mogelijk maakt om transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).

Standaarden

De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Zowel in de financiële sector als daarbuiten onderzoeken consortia, startups en gevestigde partijen de mogelijkheden, aldus NEN.

Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.

De mate waarin blockchain-technologie kan worden gebruikt of geïntegreerd, hangt mede af van de wijze waarin systemen ‘met elkaar kunnen praten’. Standaarden op het vlak van interoperabiliteit kunnen volgens het Australische Normalisatie Instituut de waarde van blockchain-technologie significant verhogen en de adaptatie versnellen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NEN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-08T13:15:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.