Relined exploiteert datakabel NL-Denemarken

Aanbieder van dark fiber Relined uit Vianen, gaat een nieuwe datakabel tussen Nederland en Denemarken exploiteren. Het gaat om een datakabel die naast een nieuw aan te leggen onderzeese energiekabel komt te liggen. De kabel is in eerste instantie bedoeld voor communicatie tussen converterstations in Nederland en Denemarken. De overcapaciteit van de datakabel wordt door Relined vermarkt. Relined is een dochterbedrijf van netbeheerder TenneT en spoorbeheerder ProRail die het in 2003 als joint venture hebben opgericht.

De datakabel zal naar verwachting in 2019 in gebruik genomen worden en maakt dus onderdeel uit van de aanleg van de zogenoemde Cobracable. Dat is een nieuwe, ruim driehonderd kilometer lange onderzeese gelijkstroomverbinding die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbindt.

Volgens Relined is met de totstandkoming van de datakabel een mijlpaal bereikt. 'Door de explosieve groei van het dataverkeer wereldwijd zal de infrastructuur moeten blijven meegroeien. Vooral de bijzondere combinatie tussen onze Nederlandse en de Deense stroom- en glasvezelnetwerken typeert de vooruitstrevende samenwerking in de meest optimale vorm', licht het bedrijf toe.

Relined is blij dat het de overblijvende capaciteit van de datakabel mag gaan vermarkten. 'Wij hopen met deze ontwikkeling een standaard te creëren waar de Nederlandse economie in de toekomst nog veel profijt van zal krijgen', aldus Rick van Fucht, business development manager bij Relined.

Eemshaven

Er is al een start gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het converterstation in de Eemshaven in Groningen. In de zomer van 2017 wordt gestart met de aanleg van de energie- en data-kabel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-23T10:41:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.