Overeenkomst IBM en Lenovo definitief

Vorig jaar werd aangekondigd dat Lenovo voor 1,75 miljard dollar de pc-divisie van IBM zou overnemen. Die overname is nu afgerond en betekent volgens Lenovo-topman Yang Yuanqing een nieuw tijdperk voor de wereldwijde pc-industrie.

Lenovo wordt door de deal 's werelds derde computerfabrikant, achter Dell en HP. Volgens deskundigen is dit nog maar het begin van de Chinese expansie en kunnen we de komende jaren verwachten dat nog meer Chinese bedrijven hun werkterrein naar buitenlandse markten uitbreiden.

 

Lenovo blijft de pc's onder de IBM-merknaam verkopen. De nadruk zal daarbij liggen op goede kwaliteit en service. Binnen een paar weken zullen de eerste nieuwe producten al het licht zien. Lenovo heeft op dit moment  eenderde van de groeiende Chinese pc-markt in handen.

 

Volgens analisten is de deal ook voor IBM gunstig, omdat zij zich nu kunnen concentreren op de meer lucratieve verkoop software en diensten.

 

 

Minder gunstig is dat volgens de britse zakenkrant Financial Mail IBM een verdere afslanking van het personeelsbestand in petto heeft. De onderneming wil de activiteiten Europa, het Midden Oosten en Afrika stroomlijnen. Deze actie zou ingegeven zijn door de ontevreden aandeelhouders, die het aandeel in een jaar tijd zagen halveren in waarde. Het zou uiteindelijk gaan om het verlies van 15 duizentdarbeidsplaatsen, waarvan een groot deel in Groot-Brittannië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-02T11:19:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.