Rapport brengt digitale infrastructuur Nederland in kaart

Auteurs willen dat nieuwe kabinet vol inzet op digitale economie

Digital Business

Digitalisering is een fenomeen dat onze economie totaal verandert. In toenemende mate zijn we afhankelijk van online-diensten. De infrastructuur van netwerken, datacenters en hosting plus cloudpartijen die deze digitale economie mogelijk maken, is cruciaal maar ook grotendeels aan het oog onttrokken. Daardoor bestaat onvoldoende kennis over hoe de achterliggende digitale infrastructuur is opgebouwd en wat haar betekenis is voor economie en maatschappij.

Dat vermeldt het rapport ‘Fundament voor onze digitale economie’, het resultaat van een samenwerking tussen de brancheorganisaties DHPA (Dutch Hosting Provider Association), DDA (Dutch Datacenter Association), ISPConnect en onderzoeksbureau The METISfiles.
Met de publicatie van het rapport is voor het eerst een uitvoerig model gepresenteerd van de Nederlandse digitale economie. De onderlinge samenhang van data, datacenters, cloudservices, hosting en de diensten die hierdoor mogelijk zijn, wordt tot in detail beschreven. 

Volgens de auteurs is het voor Nederland van belang om hier sterk op in te zetten. Daarvoor doen zij een achttal aanbevelingen.

Digitale afhankelijkheid

Ruud Alaerds, directeur van de DHPA: ‘De digitale economie krijgt steeds meer aandacht naarmate we er afhankelijker van worden. We zagen dat zowel binnen de internetsector als daarbuiten behoefte was aan uitleg over de structuur van de digitale economie. Wat is er allemaal voor nodig om bijvoorbeeld streaming video te kunnen bekijken of gebruik te maken van boekhoudsoftware uit de cloud? Met dit rapport geven we voor het eerst gedetailleerd inzicht in alle elementen die onderdeel zijn van de digitale infrastructuur en de digitale diensten die dankzij die infrastructuur mogelijk zijn. Dit hebben we gevat in een nieuw, door ons ontwikkeld model.’

Opbouw digitale economie

De opzet van het rapport en het model is niet alleen inzichtelijk maken hoe de digitale economie is opgebouwd, maar ook om voor het eerst de samenhang van digitale infrastructuur, aanbieders van digitale diensten en bedrijven en consumenten te beschrijven.
Stijn Grove, directeur van Dutch Datacenter Association, daarover: ‘De nieuwe waardeketen van digitale infrastructuur (connectiviteit, datacenters en cloudproviders), digitale dienstverleners en digitale consumptie (ofwel digitale economie) vormt een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse economie. Elk bedrijf, of het nou een bank of een warenhuis is, is eigenlijk deels een it-bedrijf. Zelf bezitten bedrijven steeds minder it-middelen en maken in plaats daarvan in toenemende mate gebruik van de it van hosting- en cloudproviders in datacenters.’

Kwart Bruto Nationaal Product

Het is bekend dat Nederland een van de grootste datahubs ter wereld vormt. Daarmee trekt het veel buitenlandse investeringen aan. Binnen de eigen landsgrenzen is de bijdrage van de digitale economie substantieel en snelgroeiend. Inmiddels is zo’n kwart van het Bruto Nationaal Product afhankelijk van het gebruik van data als productiefactor, zo valt te lezen in het rapport.

Er zijn de komende jaren een aantal horden te nemen. Het nieuwe kabinet zou hier het voortouw kunnen nemen door vol op de digitale economie in te zetten, zo stellen de onderzoekers. Daarom zijn er duidelijke aanbevelingen toegevoegd.
Simon Besteman, directeur van ISPConnect: ‘Dit rapport is bedoeld als lopend project en als eerste aanzet om stakeholders te informeren, waaronder beleidsmakers. Gezien de snelle veranderingen in de sectoren die in het rapport beschreven zijn, zal er jaarlijks een update worden gepubliceerd.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-06T07:30:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.