Goedkope Linux-laptops moeten digitale kloof dichten

Nicholas Negroponte, professor van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), heeft een wereldwijd onderwijssysteem voorgesteld waarbij Linux-notebooks even bereikbaar zijn als potloden of notitieboekjes, zelfs in de armste landen.

Negroponte wil de internationale interesse aanwakkeren voor de massaproductie van Linux-laptops die niet meer kosten dan honderd dollar. De ruwbouw-computers zullen uitgerust zijn met kleurenschermen en worden aangedreven door “innovatieve bronnen van elektriciteit voor gebruik op afgelegen plaatsen”.

De laptops zullen geschikt zijn voor draadloze internettoegang en voor internettoegang via mobiele telefoons, en ze zullen 'een overvloed van USB-poorten' hebben om randapparatuur zoals printers aan te sluiten.
De huidige specificaties omvatten een 500MHz processor, 1GB geheugen en een XVGA weergave.

“Het MIT-lab heeft een honderd dollar-laptop ontwikkeld die wereldwijd leverbaar is op zeer grote schaal. De doelstelling is een laptop te bezorgen aan elk kind in de armste en meest afgelegen gebieden ter wereld.”
Professor Negroponte stipte ook aan dat desktop computers weliswaar goedkoper te produceren zijn dan laptops, maar dat de mobiele mogelijkheden van laptops essentieel zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zie hier niet alleen mogelijkheden voor mensen in arme landen, maar ook voor mensen met een lager budget.

Ik zelf zou bijvoorbeeld ook best een laptop willen 'voor erbij'. Ik wil er echter niet de huidige 900-1000 euro aan uitgeven die een moderne laptop nu kost. Bovendien zou ik met ongeveer 20 gb. harddisk ruimte, 500 mhz. rekenkracht en 512 MB RAM en (draadloze) netwerkmogelijkheden al tevreden zijn.

Tweedehands is ook niet een erg goede optie omdat je dan meestal met versleten accu's zit die niet al te lang meer mee gaan.

In ieder geval dus een zeer leuk initiatief! Mijn 'luxeprobleem' daargelaten is het zeker weer een extra stimulans om computers en internet toegankelijker te maken (mits er in die arme gebieden natuurlijk een betaalbare/toegankelijke internet infrastructuur aanwezig is om deze laptops ook nuttig te maken).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-17T14:21:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.