IBM wil Cell-processor openstellen

IBM wil de specificaties van en softwarelibraries voor de Cell-processor openstellen voor anderen. IBM heeft die krachtige multikern-chip ontwikkelt in samenwerking met Sony en Toshiba.

De drie partners geven de informatie vrij in de hoop daarmee meer ontwikkeling, inclusief open source, te stimuleren voor de Cell. Bij de onthulling van de krachtige chip, gebaseerd op IBM's Power-processorarchitectuur, stelden de bedrijven dat de toepassingsgebieden ook zware multimedia-werkstations zouden omvatten.

 

IBM laat nu echter weten vooralsnog geen plannen te hebben om de Cell in te zetten voor eigen computers. Wel biedt het Cell aan voor derden die een systeemontwerp door IBM willen laten produceren of zelfs gedeeltelijk ontwerpen. Dit kan variëren van consumentenelektronica tot supercomputers. IBM's energiezuinige en krachtige Blue Gene-super gebruikt een andere afgeleide van de Power-chip.

 

Toshiba zegt met complete referentie-ontwerpen te komen voor Cell-hardware. Daarnaast belooft het ook een software-ontwikkelomgeving.

 

Sony gebruikt de Cell in zijn volgende generatie spelcomputer Playstation 3. Daarnaast zal Sony net zoals Toshiba de chip gebruiken in toekomstige geavanceerde televisietoestellen en andere krachtige consumentenelektronica. Die apparatuur komt in 2006 op de markt.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-25T13:39:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.