Prorail krijgt besturingssystemen weer stabiel

Dit artikel delen:

De storing op de NS-verkeersleidingspost Amsterdam is voorbij. De treinen rijden weer. Medewerkers van Prorail moesten gisteravond handmatig de besturingssystemen bedienen om nog enig treinverkeer mogelijk te maken. Vannacht heeft de ict-afdeling doorgewerkt om de systemen weer stabiel te krijgen.

Om 18:23 dinsdagavond 21 augustus deed zich een storing voor in de besturingssystemen van de NS-verkeersleidingspost Amsterdam waardoor treinen niet meer konden rijden. Om 20:00 uur werkten de systemen weer en konden de treinen weer rijden. Alleen, de storing kwam vrijwel direct terug.

Ict-medewerkers moesten vervolgens handmatig op zoek naar de bug in het systeem. Uiteindelijk was er beperkt treinverkeer mogelijk en konden reizigers naar huis worden gebracht. Vervolgens hebben ict-medewerkers de nacht doorgewerkt om de ict-systemen weer volledig beschikbaar te krijgen. Inmiddels zijn de systemen weer stabiel, meldt Prorail in een verklaring.

Wat de oorzaak is geweest van de storing is nog niet bekend. De spoornetbeheerder zegt een onderzoek te zijn gestart 'met als doel tot de bodem uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen'.

Prorail werd een aantal jaar geleden regelmatig getroffen door computerstoringen. Het niet dubbel uitgevoerd zijn van de verkeers- en procesleidings- & treinbeheersingssystemen en de inmiddels verouderde infrastructuur (deels DEC VAX-hardware en Open VMS) zorgden voor problemen. Die zouden verholpen moeten zijn door het moderniseringsprogramma dat daarna is ingezet. De woordvoering van Prorail was niet bereikbaar om verdere vragen hierover te beantwoorden.

Meer storingen

Opvallend dit jaar zijn de grote ict-storingen in de openbaarvervoerwereld. Zo lag eind april het vliegverkeer op Schiphol plat door een haperende noodstroomvoorziening die een spanningsdip niet kon opvangen. En afgelopen 15 augustus trad een storing op in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Via dat systeem verloopt het contact tussen de luchtverkeersleiding en piloten. Daardoor was er enige tijd geen vliegverkeer mogelijk. LVNL onderzoekt de oorzaak van de storing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-22T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.