Softwarefout en dief veroorzaken storing bij Prorail

NS Prorail CGI proef extra reizigersinformatie

De grote ict-storing die de treinenloop rond Amsterdam op dinsdagavond 21 augustus ontregelde, is te wijten aan een softwarefout en een dief. Dat meldde Prorail woensdagmiddag.

De storing ontstond doordat een winkeldief rond half zeven de Schipholtunnel invluchtte om te ontsnappen aan de politie. Het verkeersmanagementsysteem van Prorail legde direct alle treinverkeer in de tunnel stil. Een van de getroffen treinen stond echter precies op de plek waar het systeem treinen een perron toewijst, aldus de spoornetbeheerder.

Toen monteurs dit euvel handmatig wilden verhelpen, ging het fout. De NOS meldt dat de software dacht dat er voortdurend een trein aankwam en dus een perron wilde toewijzen. Na 32.000 pogingen crashte het systeem waardoor de chaos compleet was.

Volgens de nieuwssite mocht een back-up niet baten, aangezien de software dezelfde corrupte database gebruikt. Uiteindelijk zijn de corrupte gegevens handmatig uit de database verwijderd.

Vaker getroffen door storing

De storing leidde tot urenlang oponthoud voor ongeveer zeventigduizend reizigers in de regio Amsterdam. Het duurde nog tot in de nacht voordat de problemen waren verholpen.

Prorail werd een aantal jaar geleden regelmatig getroffen door computerstoringe. De verkeers- en procesleidings- & treinbeheersingssystemen waren niet dubbel uitgevoerd en de infrastructuur verouderd. De afgelopen jaren investeerde de spoornetbeheerder veel geld in een moderniseringsprogramma. Dit zou de situatie inmiddels aanzienlijk hebben verbeterd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Briljant.. De eerste denial of service attack door... Een trein. Nog een geluk dat er niet twee treinen op het zelfde moment op dat 'idee' waren gekomen want dan konden we spreken van een DDOS. :o)

Ik vind het een domme programmeerfout. Nooit je input vertrouwen, dat is zo ongeveer les 1 van elk leerboek over programmeren. De testers hebben ook een steekje laten vallen, want deze situatie zat kennelijk niet in hun testset, waar "kapotte sensor" in alle mogelijke varianten natuurlijk deel van had moeten uitmaken.
Als Prorail ons zou willen vertellen wie het gebouwd heeft, dan heeft dit artikel nog nut. De rest hadden we al op het journaal gezien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-22T17:30:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.