Utrechtse tv-kabel krijgt glasvezelsnelheid

toetsenbord online internet muis

Wie dacht dat je voor razendsnel internet bent aangewezen op glasvezel, heeft het mis. Vodafoneziggo start binnenkort een pilot met 1 Gbps-internet via de ouderwetse tv-kabel.

De komende maanden krijgen twintig Utrechtse bedrijven en huishoudens het supersnelle internet uit de coax-kabel. De capaciteit van de kabels wordt aanzienlijk uitgebreid met behulp van Docsis 3.1, de toekomstige nieuwe standaard voor dataoverdracht via de tv-kabel.

Vodafoneziggo test deze technologie al intern sinds 2017 en wil deze na de Utrechtse pilot gefaseerd landelijk uitrollen. In 2020 verwacht het bedrijf dat in zijn gehele verzorgingsgebied Gigabitsnelheden beschikbaar zijn.

5 Gbps

Met Docsis 3.1 moet het op termijn mogelijk zijn om via de tv-kabel te downloaden met een snelheid van 5 Gbps en te uploaden met ongeveer 1 Gbps. Als bijkomend voordeel van de nieuwe technologie wordt de internetverbinding stabieler, veiliger en minder latency (vertraging op de lijn).

Tijdens de pilot in Utrecht kijkt het kabel- en telecombedrijf onder meer naar de gebruikerservaringen. Ook wordt in de gaten gehouden hoe de nieuwe technologie van invloed is op de bestaande infrastructuur.

Momenteel is het snelste abonnement bij Vodafoneziggo 400 Mbps (=0,4 Gbps).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-24T11:59:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.