Apple zou echt overstappen op Intel-chips

Apple gaat vanaf volgend jaar Intel-chips gebruiken in zijn computersystemen. De x86-chips verdrijven de PowerPC-chips van IBM en van Freescale (de verzelfstandigde chipsdochter van Motorola) van de moederborden van Apple.

Volgens berichten in de Amerikaanse pers zal ceo Steve Jobs dit nieuws in de loop van vandaag bekendmaken op de Apple-bijeenkomst voor softwareontwikkelaars in San Francisco. De vervanging gaat midden volgend jaar van start voor de kleinere PC’s als de Apple Mini. Halverwege 2007 volgen dan de zwaardere modellen als de PowerMac.

Analisten vermoeden dat de opmerkelijke stap van het bedrijf uit Cupertino een reactie is op de achterblijvende snelheid van de PowerPC-chips van IBM. Apple is ook al langer ontevreden over het gebrek aan een breed productaanbod van die chips. IBM heeft de afgelopen jaren al overeenkomsten gesloten voor het leveren van de chips voor de nieuwe versies van de spelcomputers van Microsoft, Nintendo en Sony.

De overstap van de PowerPC op de x86 zal niet zonder strubbelingen verlopen, verwachten ingewijden. Het zal Apple dwingen de huidige applicaties voor de Apple-computers voor de overgangsperiode in emulatie te draaien. De vraag is of de x86-chiplijn zoveel sneller is dan de PowerPC’s, dat dit zonder snelheidsverlies te realiseren is. Analisten memoreren dat de softwareontwikkelaars voor het Apple-platform net een transitie achter de rug hebben van OS 9 naar OS X.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-06T10:15:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.