Lithium Werks zet gigafactory in China neer

Fabriek gaat cellen voor lithium-ion-accu’s produceren

Batterijmultinational Lithium Werks heeft met een Chinese partner een overeenkomst getekend voor de bouw van een megafabriek in de Yangtze-rivierdelta. Met de investering hiervan is 1,6 miljard euro gemoeid.

De fabriek van zestig hectare en bijbehorende faciliteiten gaan cellen produceren voor lithium-ion-accu’s, die de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie mogelijk maken. Lithium Werks verwacht in 2030 een jaarlijkse productiecapaciteit van 500 GWh op de locatie te hebben.

De overeenkomst met de Chinese partner (Zhejiang Jiashan Economic and Technological Development Zone Industry Corporation) werd op 16 oktober getekend in het bijzijn van de Chinese Premier Li Keqiang en minister-president Mark Rutte en vormt de start voor de plannen van Lithium Werks om meerdere gigafactories over de hele wereld te bouwen.

‘We hebben veilige, betrouwbare, schone en duurzame manieren van energieopslag nodig. Accu’s zijn daarmee een essentieel onderdeel van de energietransitie. Zij zorgen ervoor dat energie van wind en zon wordt opgeslagen en beschikbaar is waar en wanneer mensen het nodig hebben’, zegt Kees Koolen, bestuursvoorzitter van Lithium Werks.

Vertienvoudigen

"De accu-industrie moet fabrieken bouwen met een capaciteit van meer dan 10.000 GWh in de komende drie decennia"

Lithium Werks verwacht in 2020 een omzet van meer dan een miljard euro te hebben, omdat zowel de markt als het marktaandeel van het bedrijf snel groeien. Volgens recent onderzoek van Capgemini zal in de komende tien jaar de vraag naar lithium-ion-accu’s vertienvoudigen. De accu-industrie zal daarop moeten inspelen door fabrieken te bouwen die een totale capaciteit kunnen leveren van meer dan 10.000 GWh in de komende drie decennia.

Lithium Werks is een bedrijf dat lithium-ion accu’s ontwikkelt en produceert. De productie vindt plaats in Nederland en China en kantoren zijn gevestigd in Nederland, Amerika, Noord-Ierland, Groot Brittannië en Noorwegen. Lithium Werks biedt cellen, modules en energie-managementsystemen aan. Klanten komen uit verschillende branches, zoals de industrie, transport, marine en duurzame energieopslag.

2000 man

Lithium Werks werkt nauw samen met regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, dat geïnvesteerd heeft in het bedrijf, en met de Universiteit Twente, die het bedrijf ondersteunt in de ontwikkeling van een research center in Twente, waar in 2025 zo’n tweeduizend mensen werken aan de ontwikkeling van nieuwe manieren van energieopslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-17T11:18:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.