IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar

Bezorgde reacties uit opensource-wereld

IBM neemt opensource-softwareleverancier Red Hat uit het Amerikaanse Raleigh over voor naar schatting 34 miljard dollar. Het vijfentwintig jaar oude bedrijf wordt een apart onderdeel binnen IBM's hybride clouddivisie. Big Blue benadrukt dat het Red Hat's open source-legacy blijft ondersteunen; reacties uit het opensource-kamp zijn vooral bezorgd.

De overname van het beursgenoteerde Red Hat moet nog wel worden goedgekeurd door de antitrustautoriteiten. IBM verwacht in de loop van 2019 groen licht te krijgen.  

IBM zegt met de aankoop van Red Hat zijn hybride cloud-portfolio fors te hebben versterkt. Volgens Ginni Rometty, topvrouw van het it-concern, gebruiken bedrijven de cloud nu vooral als middel om hun kosten voor computercapaciteit te reduceren maar moet de grote overgang de komende jaren nog plaatsvinden. 'Dan zullen bedrijven hun zakelijke applicaties overzetten naar hybride cloudomgevingen. Het open cloudaanbod, met een robuuste beveiliging en hoge portabiliteit, dat wij dan bieden door de overname van Red Hat, is ongeëvenaard', aldus de topvrouw in een perscommuniqué.

Volgens Red Hat-topman Jim Whitehurst biedt het opgaan in IBM mogelijkheden om een grotere klantenkring te bereiken. Ook beschikt IBM over veel meer middelen om te investeren in de verdere ontwikkeling van de technologie, zoals Linux, containers, Kubernetes, multicloudbeheer en cloud management en - automatisering. Beide bedrijven werken overigens als zo'n twintig jaar met elkaar. Een paar maanden terug kondigen IBM en Red Hat nog een strategische samenwerking aan op het gebied van hybride cloud computing.

Zorgen

Uit de opensource-wereld komen vooral bezorgde reacties. Op de Linux-website LWN.net bijvoorbeeld hebben de reacties met het kopje 'worried' de overhand. De algemene teneur is dat het opensource-karakter van Red Hat zal opgaan in de grote moloch IBM. Ook wijzen mensen er op dat het management van IBM veel meer dan Red Hat gedreven is door financiële resultaten en niet te beroerd is een streep te trekken door opensource-projecten die niet snel renderen.

Red Hat-topman Whitehurst benadrukt dat de 'unieke cultuur en onvoorwaardelijke steun aan opensource-innovatie' niet wordt aangetast. Ook IBM spreekt sussende woorden en beweert zelfs dat meer wordt geïnvesteerd in het technologie-portfolio en de ontwikkelaarsgemeenschap.

Linux-en open source-specialist Red Hat draaide in het boekjaar 2018, dat eindigde op 28 februari 2018, een omzet van 2,9 miljard dollar. De operationele winst bedroeg zo’n 472 miljoen euro. IBM zet in zijn hybride cloud-tak circa negentien miljard dollar om.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-29T10:42:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.