IBM gaat specs Cell-processor publiceren

IBM gaat van de zomer de specificaties openbaar maken van de nieuwe Cell-processoren en broncode publiceren die het hard- en software-ontwikkelaars mogelijk maakt tegen de nieuwe processor te gaan ontwikkelen.

Dat melden het persbureau Associated Press en de zakenkrant The Wall Street Journal. De Cell-processor is een gezamenlijke ontwikkeling van IBM, Sony en Toshiba. Hij zal in eerste instantie het hart vormen van de komende PlayStation 3-spelcomputer van Sony, maar IBM verwacht dat de chip ook van nut zal zijn in supercomputers, medische scanners en militaire hardware.

IBM zal van ontwikkelaars geen licenties eisen, noch ze dwingen nda’s (non disclosure agreements) te tekenen. Jim Kahle, IBM’s hoofdontwikkelaar voor de Cell zegt dat de onderneming daarmee in wezen “in vier jaar ontwikkeld intellectueel eigendom zal doneren aan de open source-gemeenschap.”

IBM behoudt zich het recht voor op productie van de chip. Wellicht dat IBM later ook een open source-versie van het Linux besturingssysteem openbaar zal maken dat geschreven is voor de Cell-chip.

Eerder deze week kreeg de chip-divisie van IBM een forse tik toen Apple in San Francisco naar buiten bracht vanaf volgend jaar Intel-chips te gaan gebruiken als hart van zijn computers in plaats van de PowerPC processoren van IBM en Freescale, de verzelfstandigde voormalige chipsdivisie van Motorola.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-08T12:02:00.000Z René Rippen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.