Chipsector weer stevig in de groei

De halfgeleidersector is terug op een gezond groeipad. De Amerikaanse chip-brancheorganisatie SIA voorspelt een wereldwijde groei dit jaar van 6 procent tot 226 miljard dollar. In november hield de SIA het nog zuinigjes op een "stationaire omzet".

De Semiconductor Industry Association ziet de verkoop van microprocessoren dit jaar stijgen met 11 procent. Dram-geheugenchips hebben weer eens ernstig te leiden onder cyclische overcapaciteit; de SIA verwacht een omzetdaling van ruim 13 procent. De organisatie voorpelt dat de hele chipssector in de periode tot 2008 jaarlijks met 9,8 procent zal blijven groeien.

Voorzitter Scalise van de brancheorganisatie wijst vooral naar de verwachte verkoop van mobiele telefoons, pc’s, digitale televisies en digitale camera’s als bron voor de omzetgroei. De consumentenverkoop van electronica in de VS is in 2004 onverwacht gegroeid met 11 procent. De Associatie van Consumentenelektronica (CEA) verwacht een zelfde groeipercentage in 2005. Scalise voorspelt een stijging met 13 procent van de verkoop van mobiele telefoons. De groeicijfers voor digitale tv’s en camera’s heeft de SIA naar boven toe bijgesteld.

Goed nieuws is vooral dat de chipfabrikanten door snel in te grijpen erin geslaagd zijn de voorraden in het zwakke derde kwartaal van 2004 in bedwang te houden. Voorraadvorming en overcapaciteit in de productie zijn traditioneel de oorzaak van de snel schommelende cycli in de chipsindustrie. “Vorig jaar zijn de voorraden nooit boven de 1,5 miljard dollar uitgekomen”, aldus Scalise.

Dat ios een flink verschil met de vijftien miljard dollar aan ongebruikte chips die eind 2000 in de verkoopkanalen bleef steken, het toenmalige equivalent van een maand omzet. “Het heeft tot in 2003 geduurd voor die voorraden waren weggewerkt”, aldus Scalise.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-09T09:06:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.