Groei nieuw Linux-gebruik in VS keldert

De groei van het gebruik van Linux in het Amerikaanse bedrijfsleven is er uit bij nieuwe gebruikers. De oorzaak schuilt in de onverwachte (of onverwacht hoge) kosten van consultants.

Dit stelt de Amerikaanse investeringsbank SG Owen & Co die het bedrijfsgebruik van Linux in de gaten houdt. De bank stelt nu dat het aantal bedrijven dat Linux wil gaan gebruiken met maar liefst de helft is gedaald. SG Owen heeft vijfhonderd ict-inkopers bij ondernemingen in de Verenigde Staten gevraagd naar hun bestedingsplannen voor de komende twaalf maanden.

Daaruit bleek dat slechts 7 procent van de bedrijven die momenteel geen Linux gebruiken van plan zijn dat komend jaar te gaan doen. In voorgaande onderzoeken van SG Owen vanaf september 2003 schommelde dat tussen twaalf en zeventien procent. Voornaamste reden voor deze daling zijn de kosten van de consultants, nodig voor een overstap naar Linux. Dit geldt overigens voor elke, enigszins fundamentele wijziging in de ict-infrastructuur.

Het gebruik van Linux neemt volgens deze cijfers niet af; alleen de snelheid waarmee nieuwe gebruikers zich op Linux storten daalt. Bedrijven die het open source besturingssysteem reeds aanwenden, breiden dit gebruik mogelijk uit. Maar dat is voor SG Owen niet meetbaar.

Onderzoeksbureau IDC meet nog altijd groeicijfers voor de verkoop van servers met Linux. De omzet van Linux-servers is in het eerste kwartaal dit jaar met 35,2 procent gegroeid, het elfde achtereenvolgende groeikwartaal aldus IDC.

Ondertussen komen McAfee en Macromedia met software voor Linux. Eerstgenoemde brengt zijn antivirusproduct voor servers, terwijl de tweede (onlangs overgenomen door Adobe) een ontwikkelomgeving voor Linux (codenaam Zorn) voor ’rijke’ Internet-applicaties belooft. Het bedrijf baseert die op de open source ontwikkelomgeving van de Eclipse Foundation waar het tevens lid van is geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kan iemand mij wijzen waar dit bericht vandaan komt. Ik zie allemaal mensen die dit artikel "quoten" maar kan nergens op het web het "origineel" vinden.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-10T11:28:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.