‘Eis minimale mobiele datasnelheid bij 5G-veiling’

5G

Bij de aankomende veiling van 5G-frequenties moeten telecomaanbieders niet alleen aan geografische eisen voldoen. Ze moeten ook een minimale mobiele datasnelheid kunnen garanderen. Hierdoor kan Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijven.

Dit stellen rapporteurs in een onderzoek van PA Consulting, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Staatssecretaris Mona Keijzer kan zich vinden in het advies om een minimale mobiele datasnelheid te eisen. ‘Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Dat wil het kabinet oplossen bij de komende veiling. Immers kan snel vast en mobiel internet, overal beschikbaar en voor iedereen inmiddels worden gezien als basisbehoefte.’

Eerder maakte ze in het Actieplan Digitale Connectiviteit al bekend dat vergunninghouders moeten voldoen aan de zogenaamde geografische dekking. Concreet betekent dit dat op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente mobiele dekking moet worden gerealiseerd.

Mobiele snelheden

"In het rapport wordt voorgesteld om mobiele snelheden van acht Mbps (in 2022) en tien Mbps (in 2026) als absolute minimumeis in te voeren "

In opdracht van het ministerie van EZK heeft bureau PA Consulting onderzocht welke kwalitatieve invulling van de geografische eis noodzakelijk is. De onderzoekers stellen voor om de uiterste rand van een mobiel netwerk als norm te nemen. In de huidige situatie is op die punten in Nederland mobiel internet beperkt of zelfs niet beschikbaar buitenshuis. In het rapport wordt voorgesteld om mobiele snelheden van acht Mbps (in 2022) en tien Mbps (in 2026) als absolute minimumeis in te voeren op die ‘slechtste punten’. Dit zou betekenen dat de mobiele internetsnelheid voor Nederlanders op gemiddeld meer dan honderd megabit per seconde (Mbps) kan komen. De maximumsnelheid dichter bij een netwerkantenne zou dan zelfs twintig keer zo hoog (boven de twee gigabit per seconde) komen te liggen. De definitieve invulling van de Nederlandse dekkingseisen wordt door het ministerie van EZK bekend gemaakt in de Nota Mobiele Communicatie die komend voorjaar verschijnt.

Oproep glasvezelclub aan kabinet

Het rapport volgt een week nadat brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA) waarschuwt dat de landelijke uitrol van 5G onzeker is door gaten in onze glasvezelinfrastructuur. Zo zou de aandacht vooral liggen op netwerken voor particulieren en blijft de zakelijke inzet van glasvezel volgens hen achter. De FCA ziet bovendien een scheiding ontstaan tussen aanleg voor huishoudens en bedrijven en de aanleg van de zogenoemde core- en backbone netwerken, die nodig zijn om data over lange afstanden te transporteren, bijvoorbeeld voor 5G.

De glasvezelclub roept het kabinet dan ook op om de baten van de frequentieveilingen voor 5G ten goede te laten komen aan de aanleg voorzieningen die naast de zendmasten nodig zijn om 5G ten volle te kunnen benutten. De FCA vraagt het kabinet, en in het bijzonder de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, dan ook om verder te kijken dan louter de benodigde frequenties en ook de aanpalende infrastructuren voldoende aandacht te geven in de plannen voor 5G.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-15T09:42:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.