AMD werkt aan quadcore-processoren

AMD werkt aan Opteron-processoren met maar liefst vier chipkernen. Die quadcore-processoren moeten in 2007 op de markt komen.

Dit liet AMD afgelopen vrijdag weten in New York op een besloten bijeenkomst voor analisten. De huidige plannen reiken zelfs tot processoren met mogelijk tweeëndertig kernen. Serverleverancier Sun Microsystems wijzigde enige tijd terug zijn toekomstplannen aanzienlijk om zich te storten op geavanceerde uitvoeringen van zijn eigen UltraSparc-processor. Die zou dan verschillende, mogelijk ook gespecialiseerde verwerkingskernen krijgt voor efficiëntere dataverwerking in plaats van een simpelweg snellere datadoorvoer. Sun noemt dit throughput computing.

AMD komt naast de eerstkomende uitbreiding van twee naar vier kernen ook met verdere verbeteringen voor energieverbruik en datadoorvoer. Die omvatten het dynamische beheer van die twee eigenschappen, ook per kern. De chipproducent stelt dan ook dat het prestatieniveau van processoren voortaan gemeten zal worden aan de hand van een combinatie van die twee factoren: ’doorvoer per Watt per dollar’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-13T14:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.