IBM behoudt toppositie wereldlijst supercomputers

De Blue Gene/L-machine van IBM blijft de krachtigste computer ter wereld. Verder heeft die serverproducent met 259 machines de meeste noteringen in de nieuwste uitvoering van de top500 ranglijst van supercomputers.

Nummer twee qua aantallen is HP, met 131 computers in de top500. De door IBM ontwikkelde Blue Gene-uitvoering voor het Amerikaanse onderzoeksinstituur Lawrence Livermore National Laboratory haalt 136,8 Teraflops (miljard zwevende komma berekeningen per seconde). De nummer twee in de top500 is een andere Blue Gene-configuratie, die zich bevindt in IBM’s eigen Thomas J. Watson-laboratorium in Yorktown (New York) en een prestatieniveau van 91,2 Teraflops haalt.

De Blue Gene-machines gebruiken een speciale variant van IBM’s Power-processoren die krachtig maar ook relatief energiezuinig zijn. Het aandeel van supercomputers met Intel-processoren, waaronder de 64-bit Itanium en de 32-bit Xeons, neemt echter toe. Maar liefst 333 van de 500 machines in de wereldranglijst hebben Intel-chips. In de vorige versie van de lijst, van zes maanden geleden, waren dat er nog 320. De huidige nummer drie is het Itanium-cluster Columbia dat SGI heeft geleverd aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Columbia haalt 51,87 Teraflops.

De Power-chips zijn de tweede meestgebruikte processoren met 77 systemen in de lijst. De PA-Risc van HP is derde met 26 supers, gevolgd door AMD’s Opteron met 25 systemen. De meeste supers staan overigens in de Verenigde Staten: 294. Europa volgt met 114 systemen, waarna Azië komt met 58 systemen. De Japanse Earth Simulator die tot de eervorige versie van de top500-lijst de nummer één was, staat nu op de vierde plaats. Die machine van NEC had met 35,86 Teraflops een enorme voorsprong op de concurrentie; het prestatieniveau was groter dan dat van de top tien (minus de Earth Simulator zelf) bij elkaar opgeteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-23T12:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.