Telecomaanbieder kan zijn slag slaan bij 5G-veiling

Dit artikel delen:
5G

De landelijke veiling van 5G-frequenties is van start gegaan. Tot en met maandag 6 april 12:00 uur is het voor telecomaanbieders uit binnen- en buitenland mogelijk een aanvraag in te dienen voor deelname aan deze veiling.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) publiceerde afgelopen vrijdag de definitieve veilingregelgeving. In deze regelgeving staan het veilingmodel, de reserveprijs oftewel de minimumopbrengst van de veiling (0,9 miljard euro), maar ook de dekkings-eis (98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente) en de normen voor de minimale snelheid die moet worden aangeboden aan consumenten en bedrijven. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde, zo meldt het ministerie op haar site.

Keijzer stelt dat Nederlandse bedrijven en consumenten behoefte hebben aan snelle en betrouwbare mobiele communicatie. Met de veiling van de daarvoor benodigde frequenties maakt de overheid volgens haar extra ruimte beschikbaar om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen. Ook stelt ze dat op deze manier de basis wordt gelegd voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw en mobiliteit.

Veiling in meerdere rondes

De staatssecretaris verdeelt in het voorjaar van 2020 de zogenoemde 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden volgens een meerrondenveiling. Gedurende de veiling informeert het ministerie  de deelnemers over het totaal aantal aangevraagde frequenties per band. Met deze informatie kunnen zij beter bepalen wat ze zelf willen bieden.

Bij de veiling worden volgens de overheid maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden dus ook de huidige vergunningen van de aanbieders meegeteld. Hierdoor heeft Nederland ook in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle openbare mobiele communicatie zoals 5G. Zo borgt het ministerie dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt wat moet leiden tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten.

Nederland wil in lijn met afspraken binnen de EU voor 30 juni daadwerkelijk veilen. Na afloop worden de winnende partijen bekendgemaakt en zal de staatssecretaris het gehele biedproces openbaar maken. De reserveprijzen voor de vergunningen, oftewel de minimumopbrengsten, bedragen in totaal 0,9 miljard euro. Begin 2022 volgt vervolgens de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband.

Procedureaanvraag en check inlichtingendiensten

Iedereen die een aanvraag doet om deel te mogen nemen aan de veiling, moet ook een zekerheidstelling afgeven voor een bedrag van 35.279.000 euro. Die zekerheidstelling mag worden gegeven in de vorm van een bankgarantie of door het storten van een waarborgsom bij de notaris van het Agentschap Telecom.

Het kabinet heeft in 2019 maatregelen aangekondigd om telecommunicatiediensten, zoals de toekomstige 5G-netwerken, te beschermen tegen dreigingen als spionage en sabotage. Afgelopen december zijn hierover binnen de EU afspraken gemaakt en is een Nederlandse Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gepubliceerd over de veiligheid en integriteit van telecommunicatie.

Kritieke onderdelen van telecomnetwerken mogen in de EU alleen afkomstig zijn van vertrouwde leveranciers. Aanbieders van mobiele telecommunicatie in Nederland kan via de AMvB worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage. De beoordeling hiervan gaat in overleg met de NCTV en de Nederlandse inlichtingendiensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-09T10:55:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.