Corona stuwt telecomverkeer omhoog

malware

KPN, Vodafone-Ziggo en T-Mobile zien op hun netwerken een aanzienlijke stijging van het telecomverkeer. Oorzaak zijn de ‘verplichte’ thuiswerkers vanwege het coronavirus. Dat meldt de NOS.

De stijging leidt niet tot noemenswaardige problemen. T-Mobile meldde eerder vandaag dat door het uitbreiden van de capaciteit enige tijdelijke problemen ontstonden. ‘De capaciteit is vergroot en de opstopping is inmiddels bij ons verholpen’, aldus een woordvoerder.

Vodafone-Ziggo op zijn beurt heeft in het licht van de crisis besloten gepland netwerkonderhoud uit te stellen. Een woordvoerder vertelt dat er een lichte verhoging in het gebruik is te zien, maar dat een en ander nog ‘ruimschoots onder de beschikbare netwerkcapaciteit’ zit. Wat heet, klanten kunnen tot 13 april gratis films, comedy- en kinderprogramma's bekijken. Gezien de voldoende capaciteit veracht de telecomtandem geen problemen voor thuiswerkers.

KPN

Ook KPN laat weten geen grote hinder te ondervinden in de coronacrisis, of het moet zijn dat KPN-winkels tot 6 april zijn gesloten. Volgens een woordvoerder van KPN kunnen de netwerken de drukte goed aan. ‘Het is veel drukker, we zien echt een flinke stijging’, zegt hij. ‘Normaal is het in het weekend het drukst, maar nu is het op maandag drukker dan afgelopen weekend.’ De zegsman voegt eraan toe dat mensen meer data verbruiken en vaker bellen. Ook maken zij volop gebruik van conference calls. ‘Het kan zijn dat we daar tegen de grenzen van onze capaciteit aanlopen en dat de conference calls er daarom soms uitvliegen.’ Om eraan toe te voegen dat KPN kan opschalen als het nodig is. ‘Maar deze situatie is voor iedereen nieuw, ook voor ons.’

Internationaal

Het VPN-gebruik in Italië is de afgelopen week met 112% toegenomen. Dat constateert Atlas VPN op basis van een wekelijks onderzoek (de periode 9 tot 15 maart) onder 50.000 gebruikers. Goede tweede zijn de VS, waar een stijging van iets meer dan de helft plaatsvond. Iran (38%), Rusland en Spanje (beide 36%) sluiten de rij.

Rachel Welch, coo van Atlas VPN, schat dat het VPN-gebruik in de VS tegen het einde van de maand met meer dan 150% gaat toenemen. ‘Over het algemeen houdt het toenemende gebruik van VPN’s gelijke tred met een verergering van de corona-pandemie’, licht ze toe.

Interessant is volgens haar wel dat ook het gebruik in Rusland is gestegen, hoewel daar slechts 63 bevestigde gevallen van corona-slachtoffers zijn. Dat voedt de verdenking dat de Russische regering het aantal infecties bagatelliseert en geen nauwkeurige cijfers rapporteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-16T17:25:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.