Huawei waarschuwt voor ellende

Huawei laat zich niet afslachten als de Amerikaanse president Trump de Chinese high-techgigant verdere sancties oplegt. De regering in Beijing wil daarop hard terugslaan. Washington opent dan een ‘doos van Pandora’.

Huawei-topman Eric Xu sprak deze dreigende woorden tijdens een toelichting op de overigens glanzende jaarcijfers over 2019. Huawei maakt zich op voor het moeilijkste jaar uit zijn geschiedenis. De Amerikaanse boycotmaatregelen en de handelsoorlog tussen de VS en China gaan er behoorlijk inhakken. Wat Xu helemaal furieus maakt, is het dreigende verbod op de levering van chips door Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). De Amerikanen proberen er een stokje voor te steken dat TSMC en ook Samsung 'vitale' chips aan Huawei blijven verkopen. Huawei zou zo afgesloten raken van zijn belangrijkste toeleveranciers. Eric Xu waarschuwde dat een oplopend conflict de hele wereldeconomie het dal injaagt.

Op de jaarcijfers 2019 kan Xu overigens tevreden terugblikken. De omzet steeg met negentien procent tot 120 miljard dollar. Bij de divisie die apparatuur aan telecomoperators levert, bleef de stijging beperkt tot een krappe vier procent. In voorgaande jaren was de toename veel groter. Daarentegen vloog de omzet bij de divisie die smartphones verkoopt, met 34 procent omhoog. Maar dat kwam vooral door de verkoop in China.

Stevig resultaat

Volgens Steven Cai, ceo Huawei Benelux, heeft zijn bedrijf in Nederland weer een stevig financieel resultaat behaald. ‘Daar zijn we trots op. De Nederlandse markt is en blijft een belangrijke markt voor ons,’ aldus Cai. Van 2014 tot 2018 heeft Huawei een gemiddeld bedrag van 576 miljoen euro aan het bruto nationaal product van Nederland bijgedragen, zo heeft Oxford Economics berekend.

Cai: ‘Onze inkopen in Nederland waren in 2019 hoger dan in voorgaande jaren. Tevens zijn onze investeringen in Nederland toegenomen en zullen de komende jaren verder toenemen door onder meer verdere samenwerking in r&d.’

Volgens Oxford Economics werd in 2018 voor 543 miljoen euro bij Nederlandse leveranciers besteed. De bijdrage aan het BNP bedroeg 723 miljoen euro. De bijdrage aan de werkgelegenheid bedroeg 8.700 banen waarvan 559 banen bij Huawei zelf. De rest komt door inkoop bij Nederlandse toeleverancies en investeringen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uitspraken als: "Washington opent dan een doos van Pandora." door Huawei-topman Eric Xu in de huidige tijd zijn misschien niet zo verstandig. Deze verwijzing naar de Griekse mythologische rampspoed van ziekten en zorgen zou namelijk weleens de complottheorie kunnen voeden over de huidige pandemie.

Zolang hij maar kan stoken vindt Trump alles prachtig. Hoe bozer de reacties hoe beter. Kan hij daarnaar wijzen als het in de USA slecht gaat; klassieke afleidingsmanoeuvre.

Paul,
Waarop basseer je deze mening? Ik las namelijk een goed onderbouwd verhaal over verkeerde informatie aangaande een pandemie door de Chinese overheid waardoor ons eigen RIVM uit ging van de verkeerde veronderstellingen. Ik wil niet naar anderen wijzen aangaande gemaakte fouten maar in de afrekening op mensenrechten zie ik momenteel een stoken tussen generaties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-01T15:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.