Hitte zorgt voor problemen in serverruimte

Dit artikel delen:

De hittegolf van de afgelopen week heeft bij verschillende Nederlandse organisaties geleid tot problemen met de beschikbaarheid en performance van de ict-systemen. Dat meldt American Power Conversion (APC), leverancier van stroomsystemen die nooit plat gaan (ups) voor fysieke netwerkcomponenten en datacenters.

Vooral de wat oudere datasystemen hebben last van de hoge tempratuur. Bij het ontwerpen en inrichten van datacenters is geen rekening gehouden met het gegenereerde vermogen in racks, als gevolg van het aanwenden van bladeserver-technologie. Koelunits worden zo zwaarder belast als in eerste instantie gedacht. Bij pieken in de temperatuur ontstaan vervolgens problemen.

Hoge temperaturen in combinatie met een lage luchtvochtigheid vergroot bovendien de kans op statische elektriciteit; ook dat is schadelijk voor de apparatuur. Bij een hittegolf komen enorme temperatuurschommelingen voor. Als de ruimte overdag niet voldoende kan worden gekoeld, zullen deze schommelingen in de serverruimte voelbaar zijn.

Een ander fenomeen dat problemen oplevert met de hitte zijn zogenaamde ‘hotspots’. De bladeservers worden zo dicht op elkaar geplaatst dat op bepaalde plaatsen oververhitting optreedt. Oververhitting heeft in vrijwel alle gevallen verlies van performance en een verminderde beschikbaarheid van het systeem tot gevolg. In het ergste geval kan het zelf een ongeplande downtime opleveren, al dan niet in de combinatie met verlies van data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-29T08:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.