TNO komt met eigen 5G-testnetwerk

5G

Op dezelfde dag dat de 5G-veilig begint, introduceert TNO een van de eerste volwaardige 5G-testnetwerken in Europa. Het netwerk zou naar eigen zeggen meer mogelijkheden bieden dan de huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken.

De faciliteit stelt TNO naar eigen zeggen in staat om de innovatieambities van de telecom-industrie en verticale sectoren te ondersteunen met behulp van 5G en andere toekomstige generaties netwerktechnologie.

Nederlandse testlicentie

Het nieuwe 5G-netwerk van TNO maakt het volgens de organisatie mogelijk om de meest geavanceerde toepassingen te testen, zoals ar/vr, hoge snelheid videoverbindingen, zelfrijdende auto's en drones voor industriële toepassingen. Via een officiële Nederlandse testlicentie kan het netwerk gebruikmaken van de 3,5 GHz-band. Hierdoor haalt het testnetwerk tien keer de snelheid van 4G-netwerken en heeft het netwerk slechts een vertraging van 10 ms. TNO's 5G-testnetwerk is een volwaardig 5G-netwerk, in die zin dat alle individuele onderdelen van het netwerk 5G ondersteunen. De huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken, maken nu nog gebruik van een mix van 4G en 5G-componenten.

Multi-vendor

TNO's 5G-testnetwerk combineert 5G-radio met een cloud-native open 5G-core-netwerk. Samen met de 5G-basisstations van Ericsson biedt het platform connectiviteit met elk mobiel apparaat dat 5G Standalone ondersteunt. Iko Keesmaat, hoofd van het 5G-testnetwerk van TNO, geeft aan dat het netwerk uniek is door de multi-vendor interoperabiliteit en het aanpassingsvermogen van het testnetwerk. ‘Het netwerk biedt ons mogelijkheden voor het configureren van en werken met een 5G-architectuur in de cloud. Het is daarmee een basis voor experimenten die gebruik maken van 5G-functies zoals slicing, netwerkbelichting en edge computing.’

Zorg, industrie en mobiliteit

"Het uiteindelijke doel van TNO is om partners te ondersteunen bij het innoveren met behulp van 5G"

De komende maanden is TNO van plan om het 5G-testnetwerk in te zetten voor gebruikersstudies met haar telecom- en sectorpartners in Nederland. Zo worden er momenteel gebruikersstudies gepland voor de gezondheidszorg, voor de industrie en voor de mediasector.

Het uiteindelijke doel van TNO is om partners te ondersteunen bij het innoveren met behulp van 5G en andere toekomstige generaties netwerktechnologie. Ondernemers, bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in samenwerking kunnen contact op nemen met TNO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-29T16:05:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.