Dell bevestigt plannen voor afsplitsing VMware

Michael Dell tijdens Dell EMC World (archief).

Computerbouwer Dell heeft officieel bevestigd dat er plannen zijn om VMware af te stoten. In een aankondiging op zijn website deelt het bedrijf verschillende details, zoals de mogelijke verkoop van 81 procent van de aandelen in VMware.

In het bericht bevestigt Dell het gerucht dat al langer in de media circuleert. 'We onderzoeken een mogelijke afsplitsing', schrijft het techbedrijf. 

Dell verwacht dat een spin-off ten goede komt aan de aandeelhouders van Dell en VMware, en ook aan medewerkers, klanten en partners. Bijvoorbeeld door kapitaalstructuren te vereenvoudigen en extra bedrijfswaarde op lange termijn te creëren.

Het bedrijf verwacht dat een afsplitsing niet vóór september 2021 plaatsvindt. Dell benadrukt dat het ook een reeks 'strategische opties' evalueert om het huidige eigendom in VMware te behouden.

Wallstreet Journal

Eerder meldde Computable dat Dell met een splitsing, verkoop of scheiding de kloof wil aanpakken tussen zijn beurswaarde en de waarde van zijn VMware-aandeel. De koers van het aandeel Dell was nauwelijks gestegen sinds het opnieuw beursgenoteerd werd in 2018, terwijl de beurswaarde van veel andere techfondsen flink toenam (tot de coronacrisis).

Een tweede reden van het afstoten van VMware zou een schuldverlichting kunnen zijn. Dell torst momenteel 48 miljard dollar aan schulden. Met het geld dat VMware bij een verkoop in het laatje brengt, kan Dell die schulden afbouwen. Een groot deel van de schulden werd trouwens aangegaan om EMC (de eigenaar van VMware) in 2016 in te lijven.

Geen gelukkig huwelijk

De inlijving van de virtualisatiespecialist door Dell lijkt niet te hebben opgeleverd wat de koper oorspronkelijk beoogde.

Computable sprak in 2015 met Dell-oprichter Michael Dell. Maar de Texaan wilde kort na de overname van EMC, waarmee het ook VMware binnenhaalde, ook al weinig kwijt over de verhoudingen tussen de verschillende activiteiten van de bedrijfsonderdelen van Dell, EMC en VMware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik de overname van VMWare door EMC, en later de overname van EMC door Dell nooit zo goed heb begrepen. Okay, Dell systemen draaien dan soms VMWare en zijn ook soms verbonden met EMC disk arrays, maar zoals mijn oude wijze moeder al zei: "Als je af en toe trek hebt in een glaasje melk hoef je nog geen hele koe in huis te halen?"

Gaat VMWare dan zelfstandig? Of gaan ze het verkopen aan IBM of Oracle? Wie het weet mag het zeggen. Misschien toch maar wat aandelen VMWare kopen. Dit is geen beleggingsadvies.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-16T12:02:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.